"standardna procedura"

Ruski ambasador Čižov napušta Brisel poslije 17 godina na dužnosti

"Ime novog ambasadora ostaje povjerljivo dok ne dobije takozvani 'agreman' svih zemalja članica i ako ga dobije", rekao je Stano

3199 pregleda 0 komentar(a)
Čizov, Foto: Shutterstock
Čizov, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov napušta Brisel poslije rekordnih 17 godina na tom mjestu tokom kojih su odnosi njegove zemlje i EU bili na najvišim tačkama, a na najnižim su od ruske agresije na Ukrajinu, prenosi portal Euractiv.com.

Portal je iz pozivnice za oproštajni prijem 8. septembra saznao da Čižov odlazi, a ime njegovog nasljednika nije objavljeno.

Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Žozepa Borelja, rekao je da je to "standardna procedura" i da se očekuje da će doći novi ambasador. "Ime novog ambasadora ostaje povjerljivo dok ne dobije takozvani 'agreman' svih zemalja članica i ako ga dobije", rekao je Stano.

Jedan neimenovani diplomata EU je rekao da mu je drago što Čižov odlazi zato što je, kako je rekao, on bio "neprijateljski i destruktivan" zvaničnik koji je nanio mnogo štete odnosima sa EU.

Po nekim izvještajima, nije još odlučeno da li će neko iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) prisustvovati oproštajnom prijemu Čižova, ali je vjerovatno da će prijem biti ili bojkotovan ili će prisustvovati neko na niskom nivou.

Na vrhuncu odnosa EU i Rusije bila je serija od 32 samita počevši od 1977. a posljednji je održan prije nego što je Rusija ilegalno pripojila Krim 2014.

Kada su odnosi bili na najvišoj tački, EU i Rusija su razgovarali i o liberalizaciji viza, što znači ukidanje viza za Ruse koji dolaze u EU na period do tri mjeseca.

U intervjuima za Euractiv.com Čižov je uvijek bio spreman da razgovara o pitanjima van svojih direktnih ovlašćenja, uključujući rat u Siriji ili stanje na Balkanu.

Davao je i iznenađujuće izjave, tako je 2018. godine rekao da sukob u Ukrajini nije u interesu Rusije i da je Donbas "dio Ukrajine", piše portal.

Jedna od velikih Čižovljevih tema bila je energetika oko koje Rusija sada "vodi hibridni rat" sa EU.

Kao sagovornik Čižov je često pokazivao poseban smisao za humor koji kako izgleda nije bio po ukusu njegovih EU kolega.

Euractiv.com navodi da je teško procijeniti do koje mjere je Čižov mogao da utiče na ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi sa EU, ali Putin je očigledno cijenio tog svog ambasadora u Briselu pošto ga je držao na tom mjestu 17 godina.