Putinova partija predlaže referendume o pripajanju ukrajinskih teritorija 4. novembra

"Donjeck, Lugansk i brojni drugi ruski gradovi konačno će ponovo naći svoju matičnu luku. I ruski svijet danas podijeljen formalnim granicama će ponovo naći svoju cjelovitost", rekao je sekretar Generalnog savjeta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak

5763 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Shutterstock
Putin, Foto: Shutterstock

Partija Vladimira Putina Jedinstvena Rusija predlaže za 4. novembar organizovanje referenduma o pripajanju Rusiji ukrajinskih teritorija pod kontrolom ruskih snaga.

"Donjeck, Lugansk i brojni drugi ruski gradovi konačno će ponovo naći svoju matičnu luku. I ruski svijet danas podijeljen formalnim granicama će ponovo naći svoju cjelovitost", rekao je sekretar Generalnog savjeta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak, navodi se u saopštenju partije objavljenom danas.

Rusija 4. novembra slavi Dan nacionalnog jedinstva.

"Bilo bi zgodno organizovanje tih referenduma u Donbasu i oslobođenim teritorijama 4. novembra", rekao je Turčak a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

On pominje ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk na istoku čiju nezavisnost je Moskva priznala neposredno prije početka ofanzive u Ukrajini 24. februara, kao i regione Herson i Zaporožje čiji je veliki dio pod kontrolom ruske vojske.

"Pripremaćemo se za taj konkretan datum", rekao je jedan od zvaničnika vlasti koje je Moskva postavila u Ukrajini Kiril Stremousov, prenose ruske agencije.

Ruske okupacione snage u Ukrajini mjesecima govore o referendumu o pripajanju tih teritorija Rusiji, međutim uprava Hersona je saopštila u ponedjeljak da je to glasanje trenutno neizvjesno zbog kontraofanzive koju vode ukrajinske snage u toj oblasti.

Rusija je već u martu 2014. godine organizovala referendum na Krimu, ukrajinskom poluostrvu pripojenom poslije tog glasanja kome je prethodila intervencija ruskih specijalnih snaga.

Bonus video: