Zelenski: Oslobođeno više od 30 naselja u oblasti Harkova; Ruski zvaničnik: Napredovanje Ukrajine oštro i brzo

Sto devedeset osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

43631 pregleda 17 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Harkovskoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Harkovskoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2022. 22:04h
Završeno
21:34h

Ukrajinske snage oslobodile su više od 30 naselja u oblasti Harkova, tokom kontraofanzive protiv Rusije, izjavio je 9. septembra ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

U video obraćanju, on je rekao i da snage uspješno nastavljaju operacije u nekoliko oblasti.

Izmjena: 22:03h
19:37h

Napredovanje Ukrajine u Harkovskoj oblasti bilo je "veoma oštro i brzo", a ukrajinske snage su ponovo zauzele brojna naselja, rekao je ruski zvaničnik u ovom dijelu Ukrajine Vitalij Gančev, a prenosi Rojters.

"Neprijatelj se usporen koliko je to moguće, ali nekoliko naselja je već došlo pod kontrolu ukrajinskih oružanih formacija", rekao je Gančev, šef administracije, koju podržava Rusija u Harkovskoj oblasti.

On je to izjavio u dnevnom strimu voditelja državne televizije Vladimira Solovjova.

Izmjena: 22:02h
18:57h

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da su uslovi u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje sve manje bezbjedni i da treba odmah uspostaviti sigurnosnu zonu oko elektrane kako bi se spriječila nuklearna katastrofa.

Nuklearna elektrana u Zaporožju
Nuklearna elektrana u Zaporožjufoto: Reuters

Grosi je u pisanoj izjavi naveo da je mala vjerovatnoća da će se ponovo uspostaviti pouzdani dalekovodi do elektrane i da Ukrajinci razmatraju zatvaranje jedinog preostalog reaktora koji radi.

"Ovo je neodrživa situacija i postaje sve nebezbjednija. Elektrana nema spoljnu struju. Kada se infrastruktura popravi, opet bude oštećena. Ovo je potpuno neprihvatljivo", rekao je Grosi.

Grosi je pozvao na "hitan prestanak granatiranja u cijeloj oblasti".

"To je jedini način da obezbijedimo da ne dođe do nuklearne katastrofe", dodao je direktor IAEA.

Izmjena: 21:36h
16:22h

Ukrajina bi željela da dobije dodatnih od 50 do 80 višecjevnih raketnih sistema od stranih partnera, rekao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodmira Zelenskog, navodi Rojters.

16:13h

Ruska invazija je Ukrajini do 1. juna prouzrokovala direktnu štetu veću od 97 milijardi američkih dolara, a ponovna izgradnja zemlje mogla bi iznositi blizu 350 milijardi dolara, pokazao je izvještaj Svjetske banke (SB), ukrajinske Vlade i Evropske komisije (EK).

U izvještaju se navodi da je Ukrajina pretrpjela 252 milijardi dolara gubitka zbog poremećaja u ekonomskim tokovima i proizvodnji, kao i dodatne troškove povezane s ratom, prenosi Hina.

Očekuje se da će se raseljavanjem trećine ukupnog stanovništva Ukrajine stopa siromaštva sa predratnih dva odsto povećati na 21 odsto.

U izvještaju se procjenjuje da su do 1. juna potrebe ukrajinske obnove dostigle 349 milijardi dolara.

Od te svote, 105 milijardi dolara je kratkoročno potrebno za rješavanje hitnih prioriteta, kao što je ponovna izgradnja na hiljade oštećenih ili uništenih škola i više od 500 bolnica. Takođe je nužno pripremiti se za nadolazeću, vjerovatno surovu zimu, popravkom domova i vraćanjem grijanja, te nabavkom gasa.

U izvještaju se navodi da su sve svote preliminarne i da će vjerovatno rasti kako se rat nastavlja.

"Invazija će ostaviti posljedice generacijama - raseljavanjem i razdvajanjem porodica, narušavanjem napretka, uništavanjem kulturne baštine i preokretom pozitivne ekonomske putanje", zaključuje se u izvještaju.

15:35h

Centar Harkova, drugog grada po veličini u Ukrajini, pogođen je ruskom raketnom vatrom, pri čemu je ranjeno deset ljudi, uključujući troje djece, napisao je guverner Oleg Sinegubov na Telegramu, prenopsi Rojters.

Rakete su pogodile dječiji umjetnički centar i školu, kao i privatne kuće, napisao je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

Izmjena: 16:14h
15:28h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje uništile američki raketni bacač HIMARS u regionu Harkov na istoku Ukrajine.

U saopštenju na Telegramu, Ministarstvo je takođe dodalo da je uništilo haubicu M777 američke proizvodnje u regionu Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine.

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri ove izvještaje.

11:13h

U ruskom vazdušnom napadu pogođena je bolnica u sjeveroistočnom ukrajinskom regionu Sumi.

Guverner regiona, prenosi Rojters rekao je da u napadu uništena zgrada i da se strahuje da ima žrtava.

Zvaničnik Dmitro Živicki je rekao da se bolnica nalazi u okrugu Velika Pisarovka, koji se graniči sa Rusijom. Moskva negira da je ciljala civile.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izveštaje.

11:06h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se dogovor o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora ispunjava "loše" i da će njegovo produženje zavisiti od toga kako bude sprovedeno, prenosi agencija Rojters, pisanje agencije RIA.

U srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je sporazum, u kojem je u julu posredovala Turska, "prevario" Rusiju i svijet u razvoju.

Bonus video: