zauzeta u prvim danima ruske invazije, Kijev tvrdi da je uspješan u kontraofanzivi

Zašto je važna Hersonska oblast: Izlazi na dva mora, kapija ka Krimu, očekuje se duga bitka

Sa oko 28.500 kvadratnih kilometara, Hersonska oblast velika je skoro kao Belgija. Karakterišu je stepe – velike, široke površine dokle pogled seže

12617 pregleda 1 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u mjestu Visokopilija u Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u mjestu Visokopilija u Hersonskoj oblasti, Foto: Reuters

Hersonska oblast na jugu Ukrajine zauzeta je u prvim danima ruske invazije. Kijev sada tvrdi da postiže uspjehe u kontraofanzivi. Zbog svog položaja, taj region je strateški važan.

Počelo je s rupama na putu. Na video-snimcima zabilježenim mobilnim telefonima 19. jula vidjeli su se tragovi raketnih projektila na Antonovskom mostu, najvećem i najvažnijem u gradu Hersonu na jugu Ukrajine koji drže Rusi.

Ukrajinska vojska tamo je koristila novopristigle i posebno precizne američke raketne bacače HIMARS. Od tada je Kijev više puta granatirao taj most dug 1.366 metara, ometajući na taj način snabdijevanje ruskih trupa na desnoj obali Dnjepra, najveće rijeke Ukrajine. Taj i drugi slični udari poslužili su za pripremu kontraofanzive koja je počela krajem avgusta.

Drugi mostovi i ruska skladišta oružja u regionu takođe su više puta granatirani. Prvih dana septembra, predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da su neka mjesta ponovo zauzeta. Bitka za Herson mogla bi na jesen da postane jedan od najvažnijih ratnih događaja.

Voda za Krim

Rusija je u prvim danima juriša potpuno osvojila kompletnu Hersonsku oblast. Vojnog otpora gotovo i da nije bilo. Regionalna prijestonica Herson, u kojoj je ranije živjelo oko 280.000 ljudi, zauzeta je početkom marta. Na amaterskim snimcima vidjelo se kako ukrajinski civili tamo protestuju protiv ruskih vojnika. Većina stanovnika govori ruski. Nijedan drugi region Ukrajine nije bio tako brzo okupiran. Do danas je nejasno kako se to dogodilo i to je jedno od bolnih pitanja za kijevsku vladu.

Sa oko 28.500 kvadratnih kilometara, Hersonska oblast velika je skoro kao Belgija. Karakterišu je stepe – velike, široke površine dokle pogled seže. Strateški je to vjerovatno najvažniji region južne Ukrajine, jer izlazi na dva mora: Azovsko na istoku i Crno more na zapadu. Što je još važnije, jedina kopnena veza sa Krimom prolazi kroz Hersonsku oblast. To je kapija ka poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine. I ta kapija je tokom ruske invazije uglavnom ostala otvorena. Nijedan most nije dignut u vazduh, što je moglo da zaustavi marš. Velike ruske formacije mogle su da napreduju stotine kilometara na sjever od Krima.

Vjerovatno najvažniji cilj Rusije bio je Sjevernokrimski kanal. On počinje u Novoj Kahovki, oko 80 kilometara istočno od Hersona, a završava se u Kerču na Krimu. Poluostrvo ima problem sa nestašicom vode i ono se još od sovjetskih vremena preko tog kanala snabdeva slatkom vodom iz Dnjepra. Ukrajina je, nakon aneksije poluostrva, zaustavila dotok vode. To je izazvalo probleme za poljoprivredu Krima kojoj je voda prijeko potrebna. Ruske trupe digle su u vazduh branu izgrađenu 2014. i ponovo pustile vodu.

Istovremeno, zauzimanjem Hersona i drugih gradova u donjem toku Dnjepra, ruska vojska je blokirala za Ukrajinu važan plovni put ka Crnom moru.

Prijestonica lubenica

Herson je najpoznatiji po brodogradnji. Grad je osnovan krajem 18. vijeka u tadašnjoj Ruskoj imperiji na ušću rijeke Dnjepar i dobio je ime po drevnom grčkom krimskom naselju Hersones. Herson ima najstariju morsku luku na ukrajinskoj obali Crnog mora. Tu su izgrađeni prvi ratni brodovi ruske Crnomorske flote. Od sovjetskih vremena, Herson se specijalizovao za civilne, teretne brodove, uključujući i tankere. U februaru 2022. godine, nekoliko dana prije ruske invazije, brodogradilište je objavilo da su potpisani ugovori o izgradnji četiri teretna broda za Holandiju.

Kada Ukrajinci pomisle na Herson, prvo što im padne na pamet nisu samo brodovi, već paradajz, a posebno - lubenice. Svake godine od avgusta ukrajinske prodavnice pune su lubenica iz Hersona. Ne i ove godine. Slike ukrajinskih vojnika sa lubenicom u rukama postale su na društvenim mrežama simbol ponovnog osvajanja te oblasti.

Hersonska oblast poznata je po uzgoju voća i povrća. Sa oko dva miliona hektara, ukupna poljoprivredna površina najveća je u Ukrajini. To je skoro duplo više nego u Holandiji. Nije ni čudo što je u gradu Kahovka 1993. godine osnovan prvi ukrajinski proizvođač kečapa, kompanija "Čumak" koja se smatra jednom od uspješnih priča u nezavisnoj Ukrajini. Osnovana od strane dvojice Šveđana, kompanija se na svojoj veb-stranici ponosno hvali najvećim poljem krastavaca u Evropi. Grad Kahovku ruske trupe su zauzele prvog dana rata. "Čumak", trenutno broj dva na ukrajinskom tržištu, obustavio je proizvodnju i preselio svoje sjedište u Kijev.

Rusija će žestoko braniti Herson

Zbog blizine Krimu, Rusija će vjerovatno posebno žestoko da brani okupiranu oblast Herson, a prije svega Sjevernokrimski kanal. Posmatrači u Ukrajini, ali i na Zapadu, očekuju dugu bitku i pretpostavljaju da se ukrajinska vojska neće usuditi da krene u frontalnu ofanzivu, jer za to nema dovoljno snage.

Umjesto toga, plan Kijeva je da protjera ruske trupe lokalnim napadima. Pored osvajanja nekoliko oslobođenih sela, Ukrajina je u kontraofanzivi zabilježila još jedan uspjeh: odložen je "referendum" po krimskom modelu o prisajedinjenju Rusiji.