Autorka posljednje fotografije kraljice Elizabete: Uputila mi je mnogo osmijeha tog dana

"U pravom britanskom stilu vodile smo kraći i razgovor o tmurnom vremenu u danu sa grmljavinom i pljuskovima. Ali kraljičino raspoloženje bilo je potpuno suprotno od vremena"

17157 pregleda 0 komentar(a)
Posljednja javna fotografija kraljice Elizabete II nastala dva dana prije njene smrti, Foto: Jane Barlow/Pool via REUTERS
Posljednja javna fotografija kraljice Elizabete II nastala dva dana prije njene smrti, Foto: Jane Barlow/Pool via REUTERS

Džejn Barlou, fotoreporterka PA medija, u utorak je stigla u zamak Balmoral na sjeveroistoku Škotske kako bi zabilježila trenutak zvaničnog susreta kraljice Elizabete II sa novom premijerkom Liz Trus.

Dva dana kasnije kraljica je preminula, a fotografija koju je Barlou napravila ostaće zabilježena kao posljednja snimljena za života Elizabete II.

Barlou je za Sky news govorila o tom susretu sa kraljicom, koju je u tom trenutku vidjela kao "slabu, ali dobrog raspoloženja".

"Uputila mi je mnogo osmijeha", kaže Barlou.

Dodaje da su u pravom britanskom stilu vodile kraći i razgovor o tmurnom vremenu u danu sa grmljavinom i pljuskovima.

"Ali kraljičino raspoloženje bilo je potpuno suprotno od vremena", prisjeća se Barlou.

Kaže da je to fotografisanje za nju bila "čast i prava privilegija".

"Bio sam tamo da fotografišem njen susret sa novom premijerkom, ali za mene je najbolja fotografija ona na kojoj je kraljica sama. A, očigledno sada je postala i značajnija", ocijenila je Barlou.

Bonus video: