Kralj će možda morati da drži jezik za zubima

Angažovanje izvan formalnih dužnosti bilo bi odstupanje od prakse pokojne kraljice, poznate do diskreciji

13638 pregleda 2 komentar(a)
Kralj Čarls III prilikom obraćanja naciji, Foto: Rojters
Kralj Čarls III prilikom obraćanja naciji, Foto: Rojters

Tokom dugog čekanja da stupi na presto, kralj Čarls se isticao otvorenim stavovima povodom tema od klimatskih promjena do arhitekture. Pošto je postao monarh, možda će pokušati da drži mišljenje za sebe, ocjenjuje Rojters.

Dok su ga neki ismijavali zbog njegovih stavova i optuživali za miješanje u politička i društvena pitanja koja ga se možda ne tiču, Čarls je uvijek vjerovao da bi trebalo da može da se izjasni povodom pitanja koje smatra važnim za Britance.

Međutim, Čarls je rekao da je svjestan da su prestolonasljednik i monarh dvije različite uloge.

U TV dokumentarcu povodom obilježavanja njegovog 70. rođendana 2018, trudio se da odagna strahove da će koristiti svoju poziciju za promovisanje omiljenih tema. Na pitanje da li će se nastaviti svoje javne kampanje kada postane kralj, rekao je: “Ne, neću. Nisam tako glup.” Rojters ocjenjuje da ta promjena možda neće biti tako jednostavna.

Prema nepisanom britanskom ustavu, kraljevska porodica bi trebalo da ostane iznad politike, a Elizabeta je držala svoje mišljenje za sebe tokom vladavine duže od sedam decenija

Čarls se godinama kolebao između tradicionalnijeg stila monarhije kojeg se pridržavala njegova majka i po kojem je odgojen, i modernije, pristupačnije verzije koju oličava njegov sin i sada nasljednik princ Vilijam.

Težnja društveno liberalnim ciljevima s jedne strane, dok je suštinski konzervativan sa druge je dihotomija koja bi se, kako upozoravaju neki komentatori, mogla pokazati teškom za Čarlsa i javnost.

Novinarka Ketrin Mejer je u jednoj biografiji 2015. napisala da su kraljevski dvorjani zabrinuti da će Čarls slijediti radikalni stil monarhije i da je njegova strast prema određenim oblastima, posebno ekološkim, izazvala uznemirenost u Bakingemskoj palati i kod same pokojne kraljice Elizabete.

”Oni smatraju da on svoje intelektualne strasti, svoj aktivizam, stavlja ispred svog kraljevskog posla”.

Novi monarh sa suprugom Kamilom
Novi monarh sa suprugom Kamilomfoto: Reuters

Prema nepisanom britanskom ustavu, kraljevska porodica bi trebalo da ostane iznad politike a Elizabeta je držala svoje mišljenje za sebe tokom vladavine duže od sedam decenija.

”Nemam pojma kakva je njena stvarna politika, a bio sam premijer deset godina”, rekao je Toni Bler, koji je na čelu vlade bio od 1997. do 2007.

Jedno od Čarlsovih najvećih ličnih dostignuća je osnivanje Prinčevog fonda (Prince’s Trust), dobrotvorne organizacije koja pomaže mladim Britancima da steknu vještine i obuku za pronalaženje posla ili pokretanje biznisa. Osnovan 1976, u vrijeme nemira širom zemlje i usred rastuće krize nezaposlenosti, od tada je pomogao više od milion ljudi. Čarls je rekao da bi bilo kriminalno nemarno od njega da ignoriše takva pitanja.

”Ako briga o gradovima u unutrašnjosti, kao što sam radio prije 40 godina, predstavlja miješanje, onda je to miješanje na koje sam ponosan”, rekao je.

Pristalice novog kralja kažu da je on čovjek ispred svog vremena koji duboko razmišlja o svojim podanicima i želi da iskoristi svoju ulogu da istakne važna pitanja. Kritičari smatraju da njegova pozicija znači da ljudi povlađuju njegovim stavovima iako se ne slažu sa nekima od njih.

Bonus video: