"Značajna pobjeda" za Kijev

Ukrajina je saopštila da su njene snage probile ruske linije u Harkovskoj oblasti koja se graniči sa Rusijom, napredovale do 50 km i osvojile desetine naselja

17936 pregleda 20 komentar(a)
Selo Hrakove koje su ukrajinske snage nedavno oslobodile, Foto: Reuters
Selo Hrakove koje su ukrajinske snage nedavno oslobodile, Foto: Reuters

Ukrajinske snage su juče napredovale kroz oblast koja je prethodno bila pod kontrolom Rusa na istoku, nakon iznenađujućeg proboja na frontu koji bi mogao označiti veliku prekretnicu u ratu, objavio je Rojters.

Ta agencija je prenijela da je Moskva praktično priznala gubitak dijela teritorije jugoistočno od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada.

"Sama činjenica o probijanju naše odbrane već je značajna pobjeda za ukrajinske oružane snage", rekao je na ruskoj državnoj TV šef administracije koju je imenovala Moskva za okupirane djelove Harkovske oblasti, Vitalij Gančev.

Gančev je kasnije rekao da njegova administracija pokušava da evakuiše civile iz gradova uključujući Izjum, glavno rusko uporište i logističku bazu u toj oblasti blizu fronta na istoku.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimak vojnih vozila duž auto-puta, i saopštilo da je to pojačanje koje žuri da odbrani tu oblast. Kremlj je odbio da komentariše povodom napretka Ukrajinaca.

Ruski vojni konvoj, navodno na putu ka liniji fronta u Harkovskoj oblasti
Ruski vojni konvoj, navodno na putu ka liniji fronta u Harkovskoj oblasti foto: Reuters

Ukrajinski zvaničnici su objavili snimke na kojima vojnici podižu zastave i poziraju ispred uličnih znakova u selima i gradovima širom dijela teritorije koja je ranije bila pod ruskom kontrolom. Na jednoj fotografiji, vojnici drže ukrajinsku zastavu na znaku dobrodošlice za Kupjansk, koji je prethodno bio više od 50 km unutar ruske linije fronta. Rojters navodi da je taj grad vitalna strateška meta kao čvorište nekoliko glavnih željezničkih linija preko kojih se snabdijevaju ruske trupe na frontu.

Rojters piše da Ukrajina nije dozvolila nezavisnim novinarima da uđu u tu oblast da bi se uvjerili u napredak, ali je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su trupe "oslobodile desetine naselja" i povratile više od hiljadu kvadratnih kilometara u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti na istoku.

Vojni analitičari kažu da su brzi ukrajinski teritorijalni dobici zatekli Rusiju nespremnu na ranjivom dijelu njihove linije fronta u napadu na značajan centar snabdijevanja koji Moskva koristi. Moskva odavno drži oko petine teritorije Ukrajine na jugu i istoku. Snažno je pojačala trupe na jugu dok je Kijev posljednjih mjeseci govorio o planovima za napad u tom dijelu, ali je to ostavilo ruske snage izložene na drugim mjestima, rekao je Konrad Muzika, direktor konsultantske firme Rohan sa sjedištem u Poljskoj.

Iznenađujući proboj ukrajinskih snaga na istoku
Iznenađujući proboj ukrajinskih snaga na istokufoto: Reuters

"To je napad koji je zaista iznenadio Ruse. To bi zaista moglo postati nešto značajno ako Ukrajinci uspiju da zauzmu Kupjansk", rekao je Nil Melvin iz instituta RUSI.

Američki Institut za studije rata predvidio je da će ukrajinske snage ponovo osvojiti Kupjansk za 72 sata.

"To bi predstavljalo prijetnju za opkoljavanje ruskih snaga u Izjumu i moglo bi postati priličan udarac za Ruse u Donjeckoj oblasti. Postoji šansa da dođe do strateškog pomaka na donjeckom frontu", rekao je Melvin.

Međutim, mnogi na Zapadu i dalje predviđaju dugotrajni rat iscrpljivanja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je iznio predviđanje da će rat trajati "još značajan vremenski period".

Blinken, koji je bio u sjedištu NATO-a da izvijesti 29 saveznika SAD nakon posjete Kijevu u četvrtak, rekao je da sukob ulazi u kritičan period. On je pozvao zapadne podržavaoce Ukrajine da nastave da pružaju podršku tokom zime.

Blinken i Stoltenberg juče u Briselu
Blinken i Stoltenberg juče u Briselufoto: Reuters

"Početni znaci su pozitivni i vidimo da Ukrajinci ostvaruju stvarni napredak... ali ovo će se vjerovatno nastaviti tokom značajnog vremenskog perioda. U Ukrajini je i dalje ogroman broj ruskih snaga, a nažalost, tragično, užasno, predsjednik (Vladimir) Putin je pokazao da će gurnuti puno ljudi u ovo, po ogromnu cijenu za Rusiju."

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da invazija "ulazi u kritičnu fazu".

"Ukrajinske snage su uspjele da zakoče ofanzivu Moskve u Donbasu, uzvrate udarac iza ruskih linija i povrate teritoriju", rekao je.

Međutim, Stoltenberg je upozorio da će savezničko jedinstvo biti testirano u narednim mjesecima, "pritiskom na snabdijevanje energijom i rastućim troškovima života izazvanim ruskim ratom". On je ponovo pozvao saveznike da pošalju specijalne uniforme, generatore, šatore i opremu kako bi pomogli ukrajinskoj vojsci da prebrodi zimu.

Prvi znaci pomjeranja ravnoteže moći?

Zelenski je u obraćanju preksinoć rekao da je Ukrajina od prvog septembra povratila više od hiljadu kvadratnih kilometara teritorije na jugu i istoku. Prethodno se linije fronta nisu značajnije mijenjale otkad je Rusija u julu saopštila da je zauzela istočnu Lugansku oblast.

"Situacija na liniji fronta generalno podsjeća na zastoj, ali možda vidimo prve znakove da se ravnoteža moći pomjera ka Ukrajini", rekao je Konrad Muzika. On je dodao da ni Ukrajina ni Rusija nemaju ljudstva ni opreme da izvedu veliku kontraofanzivu.

"Biće probnih napada, ograničenih upada u neke oblasti. U zavisnosti od toga kako se budu odvijali, vidjećemo više kretanja ili više napredovanja, ili kontranapada", dodao je.

Zelenski juče sa premijerom Poljske i predsjednikom Letonije
Zelenski juče sa premijerom Poljske i predsjednikom Letonijefoto: Reuters

Dejl Bakner, izvršni direktor bezbjednosne firme "Global Guardian", rekao je "ne vjerujemo da će Ukrajinci do proljeća 2023. moći da zauzmu čitave djelove teritorije koje su Rusi okupirali, ali će imati ograničeni uspjeh sa manjim taktičkim ciljevima".

Bakner je kazao da su ruske linije snabdijevanja sada rastegnute od Luganska do Hersona, što stvara mogućnost za iznenadni napad na slabo branjenu liniju fronta u Harkovskoj oblasti i blizu nje.

"Ovo je prva stvarna potvrda sposobnosti Ukrajine da izvrši kontranapad - ali sa ograničenim uspjehom. To zaista mijenja putanju napredovanja sukoba. Rusi sada imaju sve veći izazov da brane teren koji su zauzeli", ocijenio je.

Zelenski će se direktno obratiti američkim proizvođačima oružja

Predsjednik Ukrajine bi 21. septembra trebalo da razgovara sa američkim proizvođačima oružja i vojnim liderima, kada se očekuje da zatraži dodatno oružje za odbranu od Rusije, prenio je Rojters.

Planirano je da se Zelenski obrati putem video-linka prije konferencije čiji je domaćin Nacionalno udruženje vojne industrije u Ostinu, Teksas. To će biti njegovo prvo obraćanje američkoj vojnoj industriji.

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, takođe bi trebalo da se pojavi i apeluje na podršku borbi te zemlje protiv ruske invazije.

Među članovima udruženja su Rejtion (Raytheon Technologies Corp RTX.N) i Lokid Martin (Lockheed Martin Corp LMT.N), koji zajedno proizvode protivtenkovske rakete "džavelin" koje se koriste u Ukrajini.

Bonus video: