Prvi regionalni izbori u Rusiji od invazije na Ukrajinu, AFP: Opozicija se suočava sa pritiskom bez presedana

Vlasti su nastojale da ućutkaju kritičare invazije, koju Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom "u Ukrajini

3414 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Rusiji je 9. septembra počelo glasanje na regionalnim izborima, prvim u zemlji otkako je Kremlj 24. februara otpočeo invaziju na Ukrajinu prenosi Radio Slobodna Evropa.

Opozicija se suočava sa pritiskom bez presedana, piše agencija Frans pres (AFP).

Građani biraju više od 31.000 zvaničnika.

Vlasti su nastojale da ućutkaju kritičare invazije, koju Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom "u Ukrajini.

Prema ruskoj izbornoj komisiji, 44 miliona Rusa registrovano je za glasanje na biralištima u 82 regiona zemlje.

Birači u 14 regiona direktno će birati guvernere, dok će šest regiona glasati o sastavu regionalnog parlamenta.

U 12 regiona, uključujući glavni grad Moskvu, održaće se opštinski izbori.

Mnogim opozicionim političarima zabranjeno je učešće na trodnevnom glasanju koje se održava i na biračkim mjestima i onlajn.

Korišćenje onlajn glasanja, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, izazvalo je optužbe opozicije na račun Kremlja za prevaru.

Opozicionari su takođe kritikovali što je glasanje produženo na tri dana, umjesto na jedan dan kako je bilo ranije, tvrdeći da nova pravila otežavaju praćenje izbora.

Dok su neki istaknuti ruski opozicioni političari zatvoreni ili im je zabranjeno da učestvuju na izborima, više od 100 nezavisnih kandidata bori se za opštinska vijeća u Moskvi.

Opštinska vijeća, najniži nivo lokalne uprave sa malo stvarnih ovlašćenja, postala su važna bojna polja za opozicione političare koji su onemogućeni da vode političku trku na nacionalnom nivou.

Tim zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina, pozvao je Ruse da koriste takozvanu strategiju "pametnog glasanja" kako bi glasali protiv saveznika Kremlja.

Tim Navaljnog je objavio preporučenu listu kandidata za opštinske izbore u Moskvi, birajući političare na osnovu, između ostalih faktora, njihovog stava o ratu u Ukrajini.

"Bilo koje akcije koje imaju za cilj slabljenje bilo kog elementa Putinovog sistema su ispravna stvar i dužnost građana", rekao je Navaljni (46) u poruci objavljenoj na Tviteru ove nedjelje.

Iako je strategija funkcionisala na lokalnim izborima u prošlosti, političkim životom Rusije i dalje dominira vladajuća partija Jedinstvena Rusija.

Navaljni služi devetogodišnju kaznu zbog optužbi za pronevjeru, za koju on i njegovi saveznici kažu da je politički motivisana. Nastavio je da prenosi poruke preko advokata.

Bonus video: