Čarls Treći proglašen za kralja na istorijskoj ceremoniji

"Vladavina moje majke je bila neprevaziđena po svom trajanju, posvećenosti i predanosti. Duboko sam svjestan ovog dubokog nasljeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenijete na mene"

16474 pregleda 13 komentar(a)
Kralj Čarls Treći, Foto: Reuters
Kralj Čarls Treći, Foto: Reuters

Kralj Čarls Treći zvanično je proglašen za novog britanskog monarha.

On je u obraćanju objavio smrt svoje "voljene majke, kraljice".

"Cio svijet saosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli", rekao je kralj Čarls Treći u palati Sent Džejms.

Kazao je i da je kraljica Elizabeta Druga dala primjer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja.

"Vladavina moje majke je bila neprevaziđena po svom trajanju, posvećenosti i predanosti. Duboko sam svjestan ovog dubokog nasljeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenijete na mene", rekao je kralj Čarls Treći.

Smrt 96-godišnje kraljice Elizabete u četvrtak, nakon 70 godina na tronu, postavljena je u niz davno utvrđenih i visoko koreografiranih planova za dane nacionalne žalosti i državnu sahranu koja će biti održana za nešto više od nedelju dana.

Smrt Elizabete, britanskog monarha sa najdužom vladavinom, izazvala je izliv počasti u zemljii širom svijeta. Znamenitosti su korišćene za proslavu njenog života, a vladine i javne zgrade u Evropi, Americi i Africi osvjetljene su crvenom, bijelom i plavom bojom Ujedinjenog Kraljevstva.

U Britaniji su ljudi počeli da se okupljaju ispred kraljevskih palata u ranim jutarnjim satima, a hiljade su se okupile ispred Bakingemske palate da odaju počast kraljici i Čarlsu - koji je proglašen kraljem u obližnjoj palati Sent Džejms.

Čarls (73) naslijedio je svoju majku odmah u četvrtak, ali je pristupni savjet sastavljen od stotina političara, biskupa i visokih državnih službenika proglasilo njegovo nasljedstvo na zvaničnoj ceremoniji.

Proglas će biti pročitan javno i u drugim glavnim gradovima Ujedinjenog Kraljevstva - Edinburgu u Škotskoj, Belfastu u Sjevernoj Irskoj i Kardifu u Velsu - i na drugim lokacijama.

Čarls je kralj i šef države Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih oblasti uključujući Australiju, Kanadu, Jamajku, Novi Zeland i Papuu Novu Gvineju.

Britanija je proglasila period žalosti do državne sahrane kraljice Elizabete, koju je njen unuk Hari jednom opisao kao "baku nacije". Datum sahrane nije objavljen, ali se očekuje za nešto više od nedjelju dana.

Lideri iz cijelog svijeta očekuju se u Londonu na sahrani, uključujući predsjednika SAD Džoa Bajdena, koji je u petak rekao da će prisustvovati.

Datum Čarlsovog krunisanja za kralja održaće se kasnije - a tačan datum još nije poznat. Rojters podsjeća da je postojao 16-mjesečni razmak između Elizabete koja je postala kraljica 1952. i njenog krunisanja 1953. godine.

Novi kralj obećao je u petak da će služiti naciji sa "lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju" u svom prvom obraćanju naciji kao kralj.

Ranije, kada se vraćao u London iz Škotske, gdje mu je umrla majka, dočekan je ovacijama, aplauzom i publikom koja je pjevala "Bože čuvaj kralja" dok se prvi put pojavljivao u javnosti ispred Bakingemske palate.

Čarls je u svom obraćanju rekao i da je svog najstarijeg sina Vilijama (40) postavio za novog princa od Velsa, što je njegova titula više od 50 godina i koju tradicionalno nosi prestolonasljednik.

Vilijamova supruga Kejt postaje princeza od Velsa, što je posljednja titula koju je imala pokojna princeza Dajana.

Elizabeta, koja je bila najstariji i najduži šef države na svijetu, došla je na tron nakon smrti svog oca kralja Džordža VI 6. februara 1952. godine, kada je imala samo 25 godina.

Bonus video: