Državna sahrana kraljice Elizabete II 19. septembra

Novi kralj Čarls III proglasio je 19. septembar neradnim danom u Velikoj Britaniji

4240 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Škotske: Sa odavanja počasti kraljici Elizabeti II, Foto: Reuters
Detalj iz Škotske: Sa odavanja počasti kraljici Elizabeti II, Foto: Reuters

Državna sahrana britanske kraljice Elizabete II održaće se u Vestminsterskoj opatiji u Londonu u 11 sati (10 sati po britanskom vremenu) u ponedjeljak 19. septembra, saopštili su danas kraljevski zvaničnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bakingemska palata takođe je potvrdila da će kraljica, koja je umrla u četvrtak, potom biti odvezena u kapelu Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor, zapadno od Londona, na komemorativnu službu.

Kraljičino tijelo trenutno je u hrastovom kovčegu pokrivenom zastavom Kraljevski standard za Škotsku, s vijencem od cvijeća na vrhu, u plesnoj dvorani dvorca Balmoral, u sjeveroistočnoj Škotskoj.

Kraljevski službenici su to nazvali "prizorom tihog dostojanstva".

Kraljičin kovčeg krenuće na putovanje dugo 290 kilometara cestom od udaljenog imanja do palate Holirudhaus u Edinburgu u nedjelju, 11. septembra.

U škotskoj prijestonici kovčeg će biti odnesen iz palate Holirudhaus u katedralu sv. Gilesa kako bi počivao do utorka, 13. septembra.

Zatim će biti prebačen avionom u Bakingemsku palatu u Londonu, prije nego što od srijede, 14. septembra, bude postavljen u Vestminster Holu, javio je AFP.

Novi kralj Čarls III proglasio je 19. septembar neradnim danom u Velikoj Britaniji.

Bonus video: