Magdalena Anderson ostaje na vlasti u Švedskoj?

Desničarska populistička partija ostvarila do sada najbolji rezultat i ima značajnu podršku građana

9917 pregleda 1 komentar(a)
Anderson, Foto: Reuters
Anderson, Foto: Reuters

Prema rezultatima izlaznih anketa, švedske vladajuće socijaldemokrate osvojile su najviše glasova na današnjim opštim izborima, ali je desničarska populistička partija ostvarila do sada najbolji rezultat i ima značajnu podršku građana.

Prema anketi koju je objavio javni servis SVT, za blok lijevog centra na čelu sa premijerkom Magdalenom Anderson glasalo je oko 49,8 odsto birača, dok je opozicione desničarske partije podržalo 49,2 odsto građana.

Izlazna anketa koju objavljuje švedski javni servis ima marginu greške i konačni rezultat će biti izvjestan tek kada budu prebrojani svi glasovi.

Međutim, ako rezultat ankete bude potvrđen, premijerka Magdalena Anderson će biti u poziciji da zadrži vlast. Prema anketi, njene socijaldemokrate ostaju pojedinačna stranka sa najvećom podrškom od 29,3 odsto glasova, ali je antiimigranstka partija Švedske demokrate zabilježila značajan rast podrške i mogla bi postati druga najsnažnija stranka.

Švedske demokrate, koje su obećale da će se obračunati sa nasiljem bandi koje je za mnoge u Švedskoj uzdrmalo osjećaj bezbjednosti, prema izlaznoj anketi osvojili su 20,5 odsto podrške, što je značajan rast u odnosu na 2018. kada je za njih glasalo 13 odsto birača, navodi AP.

Mada bi ovo bio njihov do sada najbolji rezultat, agencija AP ističe da je razočaranje u sjedištu stranke bilo vidljivo dok su članovi partija uviđali da su male šanse da će biti u poziciji da formiraju koalicionu vladu.

Mada su red i zakon domaći teren za desnicu, ekonomski problemi dok se domaćinstva i kompanije suočavaju sa ogromnim cijenama energenata bili su očigledno odlučujući faktor za premijerku Anderson, koja se smatra pouzdanom i znatno popularnijom od njene partije, ističe Rojters.

„Glasala sam za Švedsku u kojoj nastavljamo da gradimo naše snage. Našu sposobnost da zajednički rješavamo probleme društva, formiramo osjećaj zajednice i poštujemo jedni druge“, kazala je Andersonova nakon glasanja.

Bonus video: