„U Moskvi slave dok ruska vojska trpi poraze”

Skoro apsolutna ćutnja Moskve na dešavanja i gubitak važnih pozicija na sjeveroistoku Ukrajine izazvala je ljutnju i među nekim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama

36021 pregleda 73 komentar(a)
Napuštena ruska oklopna vozila u oblasti Harkova, Foto: Rojters
Napuštena ruska oklopna vozila u oblasti Harkova, Foto: Rojters

Ruski nacionalisti ljutito su juče pozvali predsjednika Vladimira Putina da smjesta sprovede izmjene kako bi obezbijedio konačnu pobjedu u ukrajinskom ratu, dan nakon što je Moskva bila primorana da napusti svoje glavno uporište na sjeveroistoku Ukrajine.

Brzi pad grada Iziuma u oblasti Harkova najteži je ruski vojni poraz od kako su trupe bile primorane da se povuku iz Kijeva u martu.

Dok su ruske snage napuštale Izium u subotu, Putin je u jednom parku u Moskvi otvarao najveći panoramski točak u Evropi a vatromet je osvjetljavao nebo iznad Crvenog trga u znak proslave zbog osnivanja grada 1147.

Putin
foto: REUTERS

U 11-minutnoj poruci objavljenoj na aplikaciji Telegram, čečenski lider Ramzan Kadirov, Putinov saveznik čije su trupe na čelu kampanje u Ukrajini, odbacio je vijest o gubitku Iziuma, ključnog centra za snabdijevanje.

Međutim, priznao je da kampanja ne ide po planu.

”Ukoliko danas ili sjutra ne dođe do izmjena u načinu na koji se sprovodi specijalna vojna operacija, biću primoran da odem kod rukovodstva zemlje i objasnim im situaciju na terenu”, kazao je Kadirov.

Skoro apsolutna ćutnja Moskve na poraz - ili izostanak svake vrste objašnjenja onoga što se dogodilo na sjeveroistoku Ukrajine - izazvala je ljutnju i među nekim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama,

Dok su se porazi nizali, rusko ministarstvo odbrane je u petak objavilo snimak trupa koje su poslate u region Harkova.

Juče ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske snage pogodile ukrajinske pozicije u regionu iz vazduha i sa kopna.

Do juče popodne ni Putin, koji je ruski vrhovni komandant oružanih snaga, niti ministar odbrane Sergej Šojgu nijesu javno komentarisali poraz.

”Ponosni smo na Moskvu, volimo ovaj grad sa njegovim veličanstvenim starinskim a istovremeno modernim i dinačnim stilom života, šarmom udobnih parkova, avenija i ulica, sa obiljem poslovnih i kulturnih dešavanja”, kazao je Putin Moskvoljanima.

Putin, koji je opisao šok kada mu je dok je radio kao KGB agent u Istočnoj Njemačkoj rečeno da “Moskva ćuti” dok Berlinski zid pada, kazao je da su oni koji su poginuli u operaciji u Ukrajini dali svoje živote za Rusiju.

”Oni se zafrkavaju”, napisao je jedan poznati proratni vojni bloger na Telegramu pod imenom Rajbar.

”Sada nije vrijeme da se ćuti... ovo ozbiljno šteti našem cilju”.

Nacionalistički bijes zbog vojnog poraza je potencijalno veći problem za Kremlj nego prozapadne liberalne kritike Putina budući da istraživanja javnog mnjenja pokazuju veliku podršku onome što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”

U subotu je ministarstvo najavilo “pregrupisavanje” kojim bi pomjerli trupe od Harkova da bi se fokusirali na region Donjecka dalje na ukrajinskom istoku - u saopštenju koje je izazvalo dodatni bijes mnogih ruskih blogera.

Pojedini prokremljovski ratni dopisnici i bivši i aktivni vojnici koji imaju veliki broj pratilaca na Telegramu optužili su ministarstvo da umanjuje razmjere poraza.

Igor Girkin, nacionalistički militant i bivši pripadnik FSB službe koji je učestvovao u ratu 2014. godine u regionu Donbasa, uporedio je pad jedne od ključnih linija fronta sa Mukdenskom bitkom iz 1905. godine - katastrofalnim porazom u rusko-japanskom ratu koji je izazvao rusku revoluciju 1905.

Girkin, koji je bio bespoštedan u kritikama rukovodstva zemlje, nazivajući ministra odbrane Šojgua “kartonskim maršalom”, u više navrata je kazao da će Rusija biti poražena u Ukrajini ako ne proglasi opštu mobilizaciju.

Nacionalistički bijes zbog vojnog poraza je potencijalno veći problem za Kremlj nego prozapadni liberalne kritike Putina budući da istraživanja javnog mnjenja pokazuju veliku podršku onome što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, ističe Rojters.

Dok je u subotu u prijestonici slavljen Dan Moskve uličnim zabavama i koncertima, nezadovoljstvo se proširilo čak i na obično poslušan parlament.

Sergej Mironov, lider navodno opozicione ali Putinu lojalne partije Prava Rusija, objavio je na Tviteru da vatromet povodom praznika treba otkazati, usljed vojne situacije.

Vatromet povodom Dana Moskve u subotu
Vatromet povodom Dana Moskve u subotufoto: REUTERS

U jednoj poruci na Telegramu koju je uputio ugledni ratni dopisnik Semjon Pegov navodi se da je slavlje u Moskvi “bogohulno” a odbijanje ruskih vlasti da proglase opšti rat “šizofreno”. “Ili će Rusija ponovo nastati kroz rađanje nove političke elite... ili će prestati da postoji”, navodi se u poruci.

U međuvremenu ukrajinske snage su nastavile da idu ka sjeveru u regionu Harkova i da napreduju ka jugi i istoku, kazali su juče ukrajinski vojni zvaničnici

Predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je ukrajinsku ofanzivu na sjeveroistoku Harkova kao potencijalni proboj u šestomjesečnom ratu, rekavši da bi tokom zime mogle biti osvojene nove teritorije ako bi Kijev dobio moćnije naoružanje.

Ukrajinski general Valerij Zalužnji, kazao je da su ukrajinske snage poovratile kontrolu nad preko 3000 kilometara kvadratnih od početka mjeseca.

”U pravcu Harkova, počeli smo da napredujemo ne samo ka jugu i istoku, već takođe i ka sjeveri. Ima još oko 50 kilometara do granice sa Rusijom”, objavio je on na Telegramu.

Vojni uspjesi su od velike političke važnosti za Zelenskog dok pokušava da obezbijedi podršku jedinstvene Evrope - u snabdijevanju oružjem i novcem - uprkos tome što energetska kriza prijeti tokom zime nakon što je Rusija prekinula snabdijevanje evropskih potrošača gasom.

”Vjerujem da je ova zima prekretnica, i da može dovesti do brze deokupacije Ukrajine”, kazao je Zelenski tokom jednog političkog foruma. “Da smo malo snažniji sa oružjem, brže bi došlo do deokupacije”, kazao je on.

Ministar odbrane Oleksi Reznikov kazao je da Ukrajina treba da obezbijedi vraćene teritorije protiv mogućeg ruskog protivnapada na ukrajinske linije snabdijevanja. On je kazao za “Fajnenšl tajms” da ukrajinske snage mogu opkoliti nove ruske trupe ukoliko budu napredovali predaleko.

Međutim istakao je da je ofanziva prošla “bolje od očekivanog”, opisujući je kao “grudvu snijega koja se kotrlja niz brdo”.

”To je pokazatelj da Rusija može biti poražena”, kazao je on.

Najavljivana ofanziva na jugu osmišljena je da prevari Rusiju

Uveliko najavljivana ukrajinska ofanziva na jugu bila je zapravo kampanja dezinformacija kako bi se skrenula pažnja Rusije sa prave ofanzive koja je pripremana u regionu Harkova, navodi britanski “Gardijan” pozivajući se na izvore u ukrajinskim specijalnim snagana.

Ukrajinski vojnici kod naselja Vasilenkove u oblasti Harkova
Ukrajinski vojnici kod naselja Vasilenkove u oblasti Harkovafoto: REUTERS

”Bila je to velika specijalna kampanja dezinformacija”, kazao je Taras Berezovets, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost koji je sada zadužen za odnose sa medijima u Bohun brigadi ukrajinskih specijalnih snaga.

”Rusija je mislila da će ofanziva biti na jugu i premjestila je opremu. Onda, umjesto na jugu, ofanziva se dogodila tamo gdje su najmanje očekivali, i to je kod njih izazvalo paniku zbog čega su pobjegli.

Ukrajinska južna komanda je 29. avgusta najavila da je dugooočekivana ofanziva u regionu Hersona počela. Međutim, vojnici na linijama fronta u Hersonu su kazali da oni tada nijesu vidjeli nikakve dokaze navodne ofanzive.

Proteklih dvije nedjelje, ukrajinske snage na jugu su zauzele nekoliko sela - što nije mali uspjeh imajući u vidu snagu ruskih pozicija.

Međutim, to napredovanje nije se bitnije razlikovalo od čvrstog ali ograničenog napredovanja ukrajinskih snaga u regionu Hersona tokom jula ili avgusta. Ipak, osvajanje malih sela u Hersonu, sa svega nekoliko hiljada stanovnika,odjednom je postalo međunarodna vijest.

Natalija Humenijuk, portparolka ukrajinske južne komandse, insistirala je na “režimu tišine” i privremeno zabranila novinarima da posjećuju linije fronta kod Hersona.

Berezovets tvrdi da je medijska pompa u vezi sa južnom ofanzivom bila koordinisana kampanja dezinformisanja koju je sprovela Ukrajina protiv ruskih snaga i koja je razrađivana mjesecima.

”Bila je uspješna u tome da podstakne Rusiju da premjesti opremu u ljudstvo na južni front, uključujući dijelom iz regiona Harkov”, kazao je Berezovets.

”U međuvremenu naši momci u Harkovu su dobili najbolje oružje, većinom američko”, kazao je on.

Dio specijalne operacije je bilo i uklanjanje doušnika u djelovima Harkova koji su pod kontrolom Ukrajine kako bi se spriječilo da proslijede informacije o ukrajinskim pripremama Rusima, kazao je za “Gardijan” izvor upoznat sa operacijom.

”Doušnici su skoro potpuno protjerani. To su uglavnom bili obični ukrajinski civili ali bilo je i tajnih ruskih agenata”, kazao je izvor. “Rusi nijesu imali pojma šta se događa”.

Bonus video: