Ukrajinska vojska: Ruske trupe bježe; Pušilin: Situacija teška zbog kontraofanzive Ukrajine

Invazija Rusije na Ukrajinu - 201. dan

58269 pregleda 50 komentar(a)
Ukrajinski vojnik na tenku u regionu Harkov, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik na tenku u regionu Harkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2022. 21:50h
Završeno
18:55h

"Nisam znala šta da radim - da li da ih zagrlim ili držim za ruke? Dodirnula sam ih i bila sam veoma srećna"

Povezani članci

12. Septembar 2022.

Kontraofanziva ukrajinske vojske u fotografijama

18:17h

Jedan od glavnih lidera proruskih separatista na istoku Ukrajine Denis Pušilin priznao je da je situacija na liniji fronta "teška" zbog ukrajinske kontraofanzive, ali je dodao da se ruske snage "dobro drže na terenu", prenosi N1.

Ukrajinska vojska posljednjih dana prenosi da je povratila kontrolu nad pojedinim dijelovima zemlje u rukama ruskih snaga. To su oblasti Harkova na sjeveroistoku, ali i dijelovi teritorije na jugu i istoku.

"Situacija je i dalje teška. Protivnik pokušava da ošteti civilnu infrastrukturu", rekao je Pušilin ruskim medijima.

18:01h

Bijela kuća je obećala da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok njena vojska oslobađa teritoriju koju je zauzela Rusija, prenosi Rojters.

"Jasno je da Ukrajinci žestoko bore da povrate teritoriju. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu dok ona nastavlja da brani demokratiju od ruske agresije", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

16:21h

Od prvog dana kada je krenula - kako je Rusija naziva - "specijalna vojna operacija", ratoborni gosti u emisijama državne televizije obično su se utrkivali da nadmaše jedni druge podržavajući predsjednika Vladimira Putina i osuđujući Ukrajinu i njene saveznike.

Ipak, nakon munjevite kontraofanzive Kijeva i brzog napredovanja ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti, raspoloženje se malo promijenilo i priča se okrenula ka tome kako su navodno ukrajinske snage nadmoćno nadmašile Ruse na sjeveroistoku.

15:38h

Ukrajina i Rusija su zainteresovane za predlog Međunarodne atomske agencije za energiju (IAEA) da se stvori zaštitna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini koju kontroliše Rusija, izjavio je šef IAEA  Rafael Grosi.

"Obje zemlje sarađuju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i postavljaju mnoga pitanja o toj ideji, koja ima za cilj sprečavanje vojnih aktivnosti poput granatiranja koje je oštetilo dalekovode elektrane i ugrozilo njenu bezbjednost", rekao je Grosi na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

13:26h

Ruska vojna intervencija u Ukrajini će se nastaviti do ostvarenja ciljeva, saopštio je danas Kremlj.

"Specijalna vojna operacija će se nastaviti dok se ne ostvare prvobitno postavljeni ciljevi", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao i da trenutno "nema izgleda za pregovore" Moskve i Kijeva.

Ukrajina je juče saopštila da je od početka septembra zauzela oko 3.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije.

11:45h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da ruske snage izvode vazdušne udare na ukrajinske snage u oblasti Harkova, javila je ruska državna novinska agencija RIA, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane je u nedjelju objavilo mapu na kojoj se vidi da su njene snage napustile skoro čitav region Harkova, nakon što je munjevita ukrajinska kontraofanziva prošle nedjelje primorala Rusiju da napusti niz ključnih uporišta u pokrajini.

11:14h

Zvaničnik koga je postavila Rusija u ukrajinskoj oblasti Harkov rekao jedanas da su ukrajinske snage osam puta brojnije od ruskih i proruskih tokom munjevite ukrajinske kontraofanzive u regionu prošle nedjelje, prenosi Rojters.

Govoreći na državnom televizijskom kanalu Rusija-24, Vitalij Gančev je rekao da su ukrajinske snage zauzele naselja na sjeveru regiona koja su ranije bila pod ruskom kontrolom, probijajući se do granice sa Rusijom, i da je "oko 5.000" civila evakuisano u Rusiju.

Gančev je rekao da je "situacija iz sata u sat sve teža", dodajući da je granica sa ruskom Belgorodskom oblasti sada zatvorena.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje sa ratišta.

11:12h

Rojters je objavio fotografije na kojima se kako navodi ta agencija vidi da gradonačelnik okruga Derhači, Vjačeslav Zadorenko sa grupom ukrajinskih vojnika cijepa rusku zastavu u Kozača Lopanu, mjestu u Harkovskoj oblasti.

Izmjena: 11:22h
11:10h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je za 24 sata preuzela "više od 20 lokaliteta" u kontraofanzivi protiv ruske vojske.

Na cijeloj liniji fronta "ukrajinske snage su uspjele da za 24 sata istjeraju neprijatelja sa više od 20 lokaliteta", navodi se u jutarnjem izvještaju vojske.

"Tokom svog povlačenja, ruske trupe žurno napuštaju svoje položaje i bježe", navodi se u izveštaju.

Ukrajina tvrdi da je od početka septembra zauzela oko 3.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije, uglavnom u oblasti Harkov.

09:57h

Državna služba za vanredne situacije Ukrajine izvijestila je da su 11. septembra ruske snage ispalile dvije rakete na kritičnu infrastrukturu u Harkovu, prenosi Kijev indipendent.

Kako se navodi, vatra se proširila na više od 1.000 kvadratnih metara i u njoj su poginule dvije osobe.

Još jedan raketni udar pogodio je stambenu zgradu u Harkovu oko ponoći, pri čemu je jedna osoba poginula, a dvoje je povrijeđeno.

08:06h

Agenicja Rojters objavila je fotografiju ukrajinskih vojnika na lokaciji za koju se navodi da je - Hoptivka.

Ukrajinska vojska, Hoptivka
foto: Reuters

Hoptivka se nalazi blizu granice s Rusijom u Harkovskoj oblasti.

07:23h

Djelovi istočne Ukrajine ostali su bez struje 11. septembra, a Kijev je optužio Moskvu za napad na njenu infrastrukturu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Problemi sa strujom prijavljeni su u oblastima Harkov, Sumi, Poltava i Dnjepropetrovsk.

Do nestanka struje dolazi usred kontraofanzive ukrajinskih snaga na istoku, gdje su ponovo zauzele desetine gradova i sela.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je 11. septembra da je Rusija odgovorna za velike nestanke struje širom istočne Ukrajine optužujući Moskvu da je namjerno pogodila civilnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov izjavio je da je Rusija pogodila gradsku termoelektranu, drugu po veličini u zemlji.

Guverner Harkova Oleg Sinegubov rekao je da u nekoliko naselja nema ni struje ni vode.

"Hitne službe rade na kontroli požara na pogođenim lokacijama", rekao je on u objavi na društvenim mrežama.

Dmitro Rezničenko, šef Dnjepropetrovske oblasti, takođe je okrivio Rusiju za nestanke struje u njegovom regionu.

Šef istočnog regiona Sumi rekao je da su prekidi u snabdijevanju strujom i vodom uticali na najmanje 135 gradova i sela.

Nestanci struje pogađaju područja sa više od milion ljudi.

07:20h

Služba za hitne slučajeve Dnjepropetrovske oblasti saopštila je da su ruske snage granatirale oblast Sineljnikovskij, ubivši dvije osobe i teško ranivši 19-godišnju djevojku, prenosi Kijev indipendent.

Taj medij navodi da za sada nema dostupnih informacija o šteti.

Bonus video: