Šolc pozvao Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini

Invazija Rusije na Ukrajinu - 201. dan

40056 pregleda 49 komentar(a)
Pripadnik ukrajinskih snaga na zauzetom ruskom tenku, Foto: Reuters
Pripadnik ukrajinskih snaga na zauzetom ruskom tenku, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2022. 22:26h
Završeno
19:24h

Šef evropske diplomatije Žozep Borel će zatražiti od zemalja članica EU da odobre novu sredstva za isporuku oružja Ukrajini, objavio je on u Evropskom parlamentu.

Rekao je evroposlanicima okupljenim u Strazburu da će predložiti zemljama članicama da odobre šestu tranšu pomoći u okviru evropskog fonda za mir da bi se nastavila vojna pomoć Ukrajini. Nije precizirao o kom se iznosu radi.

EU je već odobrila 2,5 milijarde eura u okviru tog programa u pet tranši od 500 miliona eura i njegov prijedlog bi trebalo da se odnosi takođe na iznos od 500 miliona, navela je njegova služba.

"Ruska vojska se povlači, nije sad trenutak da se odustane. Treba da nastavimo vojnu pomoć i udvostručimo napore", rekao je Borel.

Radi se o međuvladinom fondu koji su uspostavile zemlje članice EU i koji ne potpada pod kontrolu parlamenta, podsjetio je Borel.

"To nije finansiranje iz evropskog budžeta", rekao je on.

19:24h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru razgovarali su o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je takođe rekao Šolcu da Rusija omogućava komitetu Crvenog krsta pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima i istakao spremnost Rusije da ostane pouzdan snabdjevač energijom, saopštio je Kremlj.

18:30h

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u telefonskom razgovoru ruskog predsjednika Vladimira Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i potpunom povlačenju ruskih trupa, rekao je portparol njemačke vlade.

U 90-minutnom pozivu, Šolc je istakao potrebu da se osigura bezbjednost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini i apelovao na Putina da nastavi da u potpunosti sprovodi sporazum o žitu koji podržava Ujedinjene nacije, dodao je portparol Štefen Hebestrajt.

"Savezni kancelar je naglasio da svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati bez odgovora i da neće biti priznati ni pod kojim okolnostima", naveo je Hebestrajt u saopštenju, dodajući da su Šolc i Putin pristali da ostanu u kontaktu.

11:15h

Rusija je uhapsila glavnog menadžera fabrike aviona, zbog sumnje da je prenio tajne vojne informacije Ukrajini, javile su u utorak ruske novinske agencije, pozivajući se na federalnu bezbjednosnu agenciju FSB.

FSB je saopštio da je visoki službenik osumnjičen da je fotografisao opremu iz ruskih borbenih aviona i poslao je ukrajinskom državljaninu koji je radio u ukrajinskoj avio fabrici, navodi se u izvještajima.

FSB je saopštio da je pokrenuo postupak za izdaju protiv osumnjičenog, prenosi Rojters.

08:27h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Meksiko Sitiju da je ukrajinska vojska tek počela kontraofanzivu protiv ruske vojske, ali da je već učinila značajan napredak.

Blinken, koji boravi u posjeti Meksiku zbog ekonomskih razgovora, rekao je juče da je napredovanje ukrajinske vojske metodično planirano i da je u tome dobila pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u naoružanju i opremi, prenosi Rojters.

Rusija je preduzela agresiju i ona mora da je prekine, naveo je Blinken.

On je, takođe, optužio Iran da je odgovoran što nije obnovljen nuklearni sporazum iz 2015. između Vašingtona i Teherana.

Ukrajinska vojska je posljednjih dana napredovala u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje i osvojila 3.000 kilometara kvadratnih teritorije koju je držala ruska vojska.

08:21h

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 201. dan

Ukrajinska vojska preuzela je gotovo 6.000 kvadratnih kilometara teritorije u rukama ruskih snaga tokom kontraofanzive pokrenute početkom septembra, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Naši vojnici su od početka septembra već oslobodili 6.000 kvadratnih ukrajinske teritorije na istoku i jugu, i nastavljamo naprijed", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Zelenski je zahvalio vojnim jedinicama, pohvalivši njihovu "hrabrost" u operaciji koja je za sada dovela do povratka najvećih djelova teritorije od povlačenja ruskih snaga iz predgrađa Kijeva krajem marta.

Bonus video: