Fon der Lajen: Rat koji je pokrenula Rusija je i rat protiv naših vrijednosti

"Jedna od pouka iz ovoga rata je da je trebalo da slušamo one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom", rekla je predsjednica EK

2233 pregleda 3 komentar(a)
Metsola, Zelenska i Fon der Lajen, Foto: Reuters
Metsola, Zelenska i Fon der Lajen, Foto: Reuters

Rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv evropske energije, privrede, vrijednosti i budućnosti, rekla je u srijedu u Strazburu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi N1.

"Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti. Ovdje se radi o autokratiji protiv demokratije“, rekla je u svom govoru o stanju Unije Fon der Lajen, odjevena u kombinaciji žute i plave boje, boje ukrajinske zastave.

Istakla je da je EU trebalo više da sluša one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Jedna od pouka iz ovoga rata je da je trebalo da slušamo one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i opoziciju u Bjelorusiji. Trebalo je da slušamo glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i širom srednje i istočne Evrope. Oni su nam godinama govorili da se Putin neće zaustaviti“, rekla je.

Dodala je da su te zemlje ne samo upozoravale, nego su i djelovale kako bi okončale svoju zavisnost od Rusije, investirali u obnovljive energije, LNG terminale i interkonektore.

"Moramo da se oslobodimo od ruske zavisnosti u cijeloj Evropi", rekla je predsjednica Komisije.

I ostale članice Komisije su bile prisutne na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta odjevene u žuto i plavo.

Specijalna gošća na ovogodišnjem govoru o stanju Unije je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska.

"Stojim ovdje sa uvjerenjem da će uz hrabrost i solidarnost Putin doživjeti neuspjeh i da će Evropa pobijediti“, istakla je predsjednica EK.

Bonus video: