Kao prije 25 godina - Vilijam i Hari ponovo zajedno iza kovčega voljene osobe

Godine 1997, nakon što je Dajana u 36. godini poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, Vilijam i Hari, stari 15 i 12 godina, hodali su centrom Londona uz njen kovčeg, što je jedan od prizora koji je obilježio njihov život

30164 pregleda 8 komentar(a)
Prinčevi Vilijam i Hari, Foto: Reuters
Prinčevi Vilijam i Hari, Foto: Reuters

Prinčevi Vilijam i Hari danas su jedan uz drugoga hodali uz kovček bake, kraljice Elizabete Druge, prizor je koji podsjeća na to kada su, kao dječaci prije 25 godina, pratili kovčeg svoje majke princeze Dajane.

Braća, čiji su odnosi postali zategnuti posljednjih godina, učestvovala su u svečanoj procesiji od Bakingemske do Vestminsterske palate, gdje će kraljičino tijelo biti izloženo do njene sahrane u ponedjeljak.

Njihov otac, kralj Čarls Treći, hodao je ispred njih zajedno sa ostalom djecom kraljice Elizabete. Čarlsova supruga Kamila, Vilijamova Kejt i Harijeva Megan automobilom su stigle u dvoranu koja se nalazi u sklopu parlamenta.

Princ Vilijam, Princ Hari
foto: Reuters

Godine 1997, nakon što je Dajana u 36. godini poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, Vilijam i Hari, stari 15 i 12 godina, hodali su centrom Londona uz njen kovčeg, što je jedan od prizora koji je obilježio njihov život.

Princ Vilijam, Princ Hari
foto: Reuters

Braća su u prošlosti govorila o trajnoj traumi koju su pretrpjeli nakon majčine smrti i o toj dugoj, iscrpljujućoj šetnji, tokom koje su zadržali stoički izgled uprkos tuzi koju su osjećali.

"Kao da sam bio izvan svog tijela, samo hodao, radio ono što se od mene očekivalo, pokazujući jednu desetinu emocija koje su svi pokazivali", rekao je Hari u TV dokumentarnoj seriji iz 2021, otkrivajući da je kasnije koristio alkohol i ljekovi za ublažavanje bolova.

Princ Vilijam, Princ Hari
foto: Reuters

Vilijam je 2017. rekao da šok od Dajanine smrti još uvijek traje u njemu.

"Nikad ne preboliš. To je tako nevjerovatno veliki trenutak u tvom životu da te nikada ne napušta. Samo naučiš da se nosiš sa tim", rekao je on u TV programu.

Različiti putevi

Braća su bila bliska mnogo godina nakon Dajanine smrti, ali su se njihovi životi posljednjih godina promijenili, podsjeća agencija Rojters.

Vilijam, koji se posvećuje svojim kraljevskim dužnostima, sada je sledeći u redu za tron. Hari živi u Sjedinjenim Državama, pošto se povukao sa svojih kraljevskih dužnosti 2020.

Hari i Megan dali su intervju Opri Vinfri u martu 2021. u kojem je Megan pričala o svojoj nesreći i izolaciji nakon udaje za Harija 2018.

Hari je opisao da se osjeća zarobljen kraljevskim životom i kritikovao je svoju porodicu jer nije izdržavala njegovu ženu.

Megan je takođe rekla da je bilo "zabrinutosti i razgovora" u porodici kada je bila trudna sa svojim sinom Arčijem o tome kakve će boje biti njegova koža. Meganina majka je crnka, a otac bijelac.

Bakingemska palata je odgovorila da se "neka sjećanja mogu razlikovati" iako su pokrenuta pitanja "zabrinjavajuća".

Od kraljičine smrti prošlog četvrtka, pojavili su se znaci da kraljevska porodica pokušava da "zakrpi stvari" sa Harijem i Megan.

U svom prvom obraćanju kao suveren, Čarls je rekao da ih voli, a sledećeg dana par se pridružio Vilijamu i Kejt u šetnji među velikim brojem ožalošćenih u blizini zamka Vindzor.

Ostaje da se vidi da li će kraljičina smrt dovesti do trajnog zbližavanja braće.

Otkako je njihov razdor izašao na vidjelo, bili su zajedno u brojnim emotivnim prilikama koje ih nisu zbližile.

Jedna je bila sahrana u aprilu prošle godine njihovog djeda princa Filipa, kraljičinog muža, kada su hodali iza kovčega, ali ne rame uz rame - razdvojio ih je rođak.

Drugo je bilo otkrivanje nekoliko mjeseci kasnije statue njihove majke u Kensingtonskoj palati, njenom bivšem domu.

"Svakog dana želimo da je još uvijek sa nama“, poručila su braća tim povodom u zajedničkoj izjavi.

Bonus video: