Kritika kraljevske porodice? Ne, hvala

Za vikend kada je Čarls III zvanično proglašen za novog kralja, žena u škotskom Edinburgu je držala transparent na kome je pisalo "Imperijalizam" i "Ukinite monarhiju" uhapšena je zbog kršenja javnog mira

3927 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon smrti kraljice djeluje kao da je cijela Britanija nacija rojalista slomljenog srca. Jedan od razloga za takvu sliku: kritičari gotovo da nemaju šanse da se čuju u medijima. A policija je stroga prema antimonarhistima.

Idealan svijet u Velikoj Britaniji: Smrću kraljice, kriza oko cijena energije koje su eksplodirale i ogromnog povećanja troškova života - nestala je iz medija.

Dominiraju izvještaji o Elizabeti II i promjeni na prijestolu: Dugi dokumentarni filmovi i divne foto-serije prikazuju kraljicu koja nije bila samo poštovana kao ličnost, već je svojevremeno bila i veoma lijepa mlada žena. A oni koji polažu cvijeće ili su došli da posmatraju pogrebnu povorku - naravno, misle pozitivno o kraljici.Graham Smit iz "Republike", interesne grupe koja se zalaže za ukidanje monarhije, kritikovao je medije još pred kraljičin 70. jubilej u junu. Britanski problem je što mediji nijesu naročito dobri u "predstavljanju stvari na uravnotežen način", rekao je Smit.

"Ne znam da li je razlog za to institucionalne ili kulturne prirode, ili je to namjerno, ali mediji vrlo nerado uključuju kritičare monarhije u svoje izvještavanje. Time su Britaniji učinili medvjeđu uslugu", kaže Smit.

Hapšenja zbog kršenja reda i mira

Odanost monarhiji seže daleko, ne samo u medijima. Jer, proteklih dana je uhapšeno nekoliko protivnika monarhije.

Za vikend kada je Čarls III zvanično proglašen za novog kralja, žena u škotskom Edinburgu je držala transparent na kome je pisalo "Imperijalizam" i "Ukinite monarhiju". Uhapšena je zbog kršenja javnog mira.

Isto se desilo i u Oksfordu: jedan mladi muškarac je odveden sa lisicama na rukama nakon što je prilikom javnog proglašavanja Čarlsa III za novog kralja povikao: "Ko ga je izabrao"?

I još jedan incident se dogodio u Edinburgu: Dok je prolazila pogrebna povorka, 22-godišnji muškarac je sa strane viknuo:"Endrju, ti si bolestan starac". I on je optužen za narušavanje mira.

Kralj ili sloboda izražavanja?

Mnogi Britanci ovaj razvoj događaja smatraju zabrinjavajućim. Endrju Mar, jedan od poznatih voditelja u zemlji i koji je nedavno prešao sa BBC-ja na radio stanicu LBC, svoje ogorčenje je glasno izrazio i u jednoj emisiji:

"Kraljeve i kraljice su oduvijek slavili, dok su neki glasno negodovali. A sada su ljudi uhapšeni jer su protestovali protiv Čarlsa III. Žena je uhapšena jer je držala plakat na kojem je pisalo "Nije moj kralj". To je jadno! Monarhija koja ne može da preživi glasno negodovanje i par transparenata od kartona je prilično slaba, zar ne"?

Ovaj oblik "idiotske, stroge policijske kontrole" dugoročno je opasan za monarhiju, smatra Mar. "Ako je predlog 'Možemo imati kralja ili slobodu govora', onda će milioni nas reći: "E, onda sloboda govora"!

U međuvremenu su i britanska policija i vlada naglasile da antimonarhisti imaju pravo da iznose svoje mišljenje.

Kraljevska porodica - moćna u tajnosti

U pogledu sadržaja, kritika antimonarhista ima mnogo aspekata. S jedne strane, riječ je o tome da monarhija poreske obveznike košta mnogo novca, a da za to, po svoj prilici, nemaju ništa zauzvrat - osim što im i kraljevi i kraljice mašu i rukuju se.

Ali radi se i o kritici da tajno utiču na zakone i time vrše vlast. Jedan demonstrant, koji se izgleda izvukao, ovako je izrazio svoju kritiku:

"Princip da se vlast nasljeđuje je 2022. godine prosto odvratan. Ne postoji nikakvo filozofsko ili moralno opravdanje da neka porodica rođenjem stiče tu političku moć".

Bonus video: