BBC: Osnivač "Vagnera" regrutuje zatvorenike iz Rusije da se bore u Ukrajini, obećava smanjenje kazne

"Ako odslužite šest mjeseci slobodni ste, ali ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas - mi ćemo vas pogubiti"

19723 pregleda 8 komentar(a)
Prigožin dok se obraća zatvorenicima, Foto: Printscreen YouTub/The Telegraph
Prigožin dok se obraća zatvorenicima, Foto: Printscreen YouTub/The Telegraph

Osnivač ruske privatne plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin snimljen je dok pokušava da regrutuje zatvorenike iz Rusije kako bi se borili u Ukrajini.

Na video snimcima, za koje BBC navodi da ih je provjerio, Prigožin se vidi dok se obraća velikoj grupi pritvorenika.

On je na tom snimku zatvorenicima rekao da će im kazne biti umanjene u zamjenu za služenje u njegovoj grupi.

BBC piše da video potvrđuje dugogodišnje spekulacije kako se Rusija nada da će pojačati svoje snage regrutovanjem osuđenika.

Iako ruski zakon ne dozvoljava ublažavanje zatvorskih kazni u zamjenu za plaćeničku službu, Prigožin je insistirao na da tome "da se niko neće vratiti iza rešetaka" ako služi u njegovoj grupi.

"Ako odslužite šest mjeseci (u grupi Vagner), slobodni ste", rekao je Prigožin.

Ipak, upozorio je potencijalne regrute na dezerterstvo.

"Ako stignete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas - mi ćemo vas pogubiti", rekao je Prigožin.

On je takođe obavijestio zatvorenike o pravilima "Vagner" grupe koja zabranjuju alkohol, drogu i "seksualne kontakte sa lokalnim ženama, florom, faunom, muškarcima - bilo čim", navodi Rojters.

Govoreći na nečemu što je izgledalo kao mjesto za vježbe u jednom zatvoru, šef plaćenika je takođe aludirao na poteškoće sa kojima se Rusija suočila u dugotrajnom sukobu, rekavši zatvorenicima da je "ovo težak rat, čak ni blizu Čečenije i drugih".

BBC kaže da je nejasno ko je snimio video, kada se dogodio ili kako je objavljen, ali da je identifikovao lokaciju snimka i da je on nastao u zatvoru u centralnoj ruskoj republici Marij El. Analitičari su to uradili tako što su izvršili pretragu obrnute slike na crkvi vidljivoj u pozadini snimka.

Lica Prigožina sa snimka takođe je prošlo kroz softvere za prepoznavanje lica, dajući pozitivno podudaranje između 71 i 75 odsto sa stvarnom fotografijom vođe "Vagnera".

Bonus video: