ATACMS bi mogao da se iskoristi za gađanje Rusije: SAD i dalje Ukrajini ne šalje raketne sisteme dugog dometa

Trenutno, maksimalni domet oružja koje SAD daje Ukrajini je oko 80 kilometara

14458 pregleda 1 komentar(a)
Za sada su HIMARS sistemi izvanredni, Foto: Shutterstock
Za sada su HIMARS sistemi izvanredni, Foto: Shutterstock

Malo je vjerovatno da će administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena značajno promijeniti pristup pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije, a Bijela kuća za sada odbija neke od ukrajinskih zahtjeve za oružjem - čak i kada su ukrajinske snage ostvarile značajne napretke i ponovo zauzele hiljade kilometara teritorije od Rusije.

Kako CNN piše, SAD još nisu sklone da ukrajinskim snagama obezbijede taktičke raketne sisteme dugog dometa, poznate kao "ATACMS", koje Kijev tražili mjesecima.

ATACMS ima domet do 300 kilometara, a Bajdenova administracija i dalje vjeruje da bi obezbjeđivanje tih sistema moglo da bude eskalirajuće, jer bi se mogli koristiti za gađanje na samu Rusiju.

Trenutno, maksimalni domet oružja koje SAD daje Ukrajini je oko 80 kilometara.

Prošle sedmice ministar odbrane Lojd Ostin nagovijestio je da se pozicija SAD nije promenila.

"HIMARS sistemi bili su izvanredni u smislu da su omogućili Ukrajincima da pogđaju ciljeve koje je bilo potrebno unutar Ukrajine", rekao je Ostin u petak u Pragu, ne pominjući ATACMS.

CNN dodaje da američki zvaničnici uglavnom posmatraju nedavni zamah Ukrajine u smislu da su vrste oružja i obavještajnih podataka koje je Zapad pružao Ukrajini posljednjih meseci dovoljno efikasni.

Pojedini upozoravaju da je prerano da se brz napredak Ukrajine posljednjih dana naziva prekretnicom u ratu, upozoravajući da je Rusija daleko od vojne potrošene sile.

Bonus video: