Zaštita firmi i porodica od skupoće

Odlazeći premijer je rekao da još ne vidi znakove recesije u Italiji

6756 pregleda 1 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Rojters
Mario Dragi, Foto: Rojters

Italija je juče odobrila paket pomoći od oko 14 milijardi eura kako bi zaštitila firme i porodice od porasta troškova energenata. To je vjerovatno posljednji veliki čin odlazećeg premijera Marija Dragija prije izbora 25. septembra.

Najnovije mjere dolaze povrh oko 52 milijarde eura već odobrenih od januara za ublažavanje energetske krize u Italiji.

One će se finansirati iz većih prihoda od poreza na dodatu vrijednost kao rezultat povećanja računa za struju i gas i usklađivanja na drugim mjestima u državnom budžetu, bez pribjegavanja dodatnom zaduživanju koje su neke stranke tražile, prenio je Rojters.

Dragi je rekao novinarima da vlada “pomaže porodicama i firmama bez ugrožavanja javnih finansija i izazivanja tenzija na tržištima”.

Italija potvrđuje cilj budžetskog deficita za 2022. na 5,6 odsto BDP-a koji je postavljen u aprilu, rekao je ministar ekonomije Daniele Franko na konferenciji za novinare sa Dragijem.

Uprkos pogoršanju ekonomskih izgleda zbog uticaja ukrajinskog rata, Dragi je rekao da još ne vidi znakove recesije u Italiji.

On je takođe poručio da nije na raspolaganju za još jedan premijerski mandat, bez obzira na ishod izbora, na kojima nije kandidat.

Neke centrističke stranke se zalažu za to da bivši šef Evropske centralne banke nastavi funkciju premijera ako nakon izbora ne bude jasnog pobjednika.

Bonus video: