Više proruskih zvaničnika ubijeno u jednom danu širom Ukrajine

Moskva je optužila Kijev za izvođenje ciljanih napada na zvaničnike, dok iz glavnog grada Ukrajine sugerišu da su eksplozije u Lugansku bile ili pokušaj uklanjanja dokaza ruskih ratnih zločina ili rezultat unutrašnjeg spora mafije

14318 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više zvaničnika koje je Rusija postavila u donedavno okupiranim ukrajinskim oblastima ubijeno je u jednom danu širom Ukrajine, dok Kijev pojačava napore da povrati još teritorija koje su ruske snage zauzele tokom rata.

Kako piše Njuzvik, vlasti su saopštile da je Ukrajina najmanje pet puta granatirala vladine zgrade u okupiranoj Hersonskoj oblasti koristeći artiljerijske raketne sisteme HIMARS koje su isporučile SAD.

Jekaterina Gubareva, zamjenica šefa ruske administracije u Hersonu, rekla je da je u vrijeme napada u toku bio sastanak načelnika gradskih i opštinskih okruga. Napad je nazvala "podlim činom terorizma" i rekla je da je šefova povrijeđen, a da je njen vozač preminuo.

Na drugom kraju Ukrajine u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u eksploziji bombe poginuli su generalni tužilac Sergej Gorenko i Jekaterina Steglenka, njegova zamjenica, objavila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

Svjedoci su Interfaksu rekli da su ruševine od eksplozije vidjeli na trećem spratu zgrade Generalnog tužilaštva, dodaje Njuzvik.

U okupiranom Berdjansku unutar Zaporoške oblasti ubijeni su Oleg Bojko, "zamjenik gradonačelnika za stambeno-komunalne usluge" kojeg je postavila Rusija, ali i njegova supruga Ljudmila, koja je bila na čelu lokalne teritorijalne izborne komisije za referendum o pridruživanju Rusiji.

Moskva je optužila Kijev za izvođenje ciljanih napada na zvaničnike koje je postavila Rusija i koji su sarađivali sa Kremljom.

Mihailo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Kijev nije planirao eksplozije u Lugansku i sugerisao je da je eksplozija bila ili pokušaj uklanjanja dokaza ruskih ratnih zločina ili rezultat unutrašnjeg spora mafije.

Ukrajina još nije komentarisala ostale incidente.

Bonus video: