Jermeniji, umjesto Rusije, pomoć obećava Nensi Pelosi

Izjava predsjednice Predstavničkog doma u kojoj okrivljuje Azerbejdžan da je započeo konflikt nije u skladu sa dosadašnjim saopštenjima Stejt departmenta

7949 pregleda 5 komentar(a)
Pelosijeva i Simonjan juče u Jerevanu, Foto: Rojters
Pelosijeva i Simonjan juče u Jerevanu, Foto: Rojters

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi juče je snažno osudila, kako je kazala, “nezakonite” prekogranične napade Azerbejdžana na Jermeniju, koristeći posjetu saveznici Rusije kako bi obećala američku pomoć suverenitetu te zemlje.

Pelosijeva je posjetu Jermeniji, koja se nalazi između Azerbejdžana, Gruzije, Turske i Irana, opisala kao pokušaj jačanja podrške onome što je nazvala okosnicom demokratije.

Govoreći u Jerevanu, Pelosijeva je kazala da je njena posjeta značajna nakon “nezakonitih i smrtonosnih napada Azerbejdžana na jermensku teritoriju” koji su izazvali granične sukobe u kojima je stradalo preko 200 osoba.

”Snažno osuđujemo te napade”, kazala je Pelosijeva govoreći pored predsjednika jermenskog parlamenta Alena Simonjana, koji je prošle nedjelje izrazio nezadovoljstvo odgovorom vojnog saveza koji predvodi Rusija na zahtjev Jerevana za pomoć.

Pelosijeva, koja je prošlog mjeseca naljutila Kinu posjetom Tajvanu, kazala je da je jasno da su granične sukobe izazvali azerbejdžanski napadi na Jermeniju i da hronologiju događaja treba jasno predočiti. “Sukobe su inicirali Azerbejdžanci i to treba priznati”, kazala je Pelosijeva.

Njene izjave izazvale su neuobičajeno oštru reakciju Bakua, koji je saopštio da ona ugrožava mir na Kavkazu.

”Nepotkrijepljene i nepravedne optužbe koje je Pelosijeva uputila Azerbejdžanu su neprihvatljive”, navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova. “Ovo je ozbiljan udarac na napore za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana”, navelo je ministarstvo, nazivajući izjave Pelosijeve “jermenskom propagandom”.

Tako kategorično okrivljivanje jedne strane za konflikt nije u skladu sa dosadašnjim zvaničnim saopštenjima Stejt departmenta. Državni sekretar Entoni Blinken izrazio je zabrinutost zbog sukoba i pozvao na smirenost, ali nije okrivio nijednu stranu.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan napao najmanje šest jermenskih naselja ubrzo nakon ponoći 13. septembra, napadajući civilnu i vojnu infrastrukturu dronovima i oružjem velikog kalibra. Jerevan tvrdi da je to bila neisprovocirana agresija.

Azerbejdžan, kojeg podržava Turska, odbacio je te tvrdnje. Baku navodi da su jermenske jedinice za sabotažu pokušale da miniraju azerbejdžanske pozicije, usljed čega su vojnici odgovorili.

Rusija, koja je u više navrata kritikovala Pelosijevu zbog posjete Tajvanu, smatra Kavkaz svojom sferom uticaja i negoduje na svaki vid američkog uplitanja u tom regionu.

Moskva je međutim zauzeta ratom u Ukrajini koji je izazvao najveći sukob sa Zapadom od vrhunca Hladnog ratra.

Rusija je veliki vojni saveznik Jermenije, a na sjeveru te zemlje ima vojnu bazu u mirovne snage duž linije kontakta u Nagorno Karabahu.

Bonus video: