Danas sahrana kraljice Elizabete II, očekuje se oko dvije hiljade gostiju

Crnu Goru će predstavljati predsjednik Milo Đukanović, a među gostima je nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svijetu

7900 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja će ostati upamćena kao suveren koji je vladao više od 70 godina, biće sahranjena danas u Londonu.

Na sahrani se očekuje oko 2.000 gostiju, među kojima nekoliko stotina šefova država i članova raznih monarhija u svijetu. To će biti prva državna sahrana od smrti premijera Vinstona Čerčila 1965. godine.

Policija je navela da će obezbjeđenje sahrane biti zahtjevnije od obezbjeđenja Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

sh
foto: Reuters

Građani mogu do ujutru da odaju posljednju poštu kraljici u holu Vestminstera prije početka ceremonije sahrane.

Sahrani će, između ostalih, prisustvovati predsjednici SAD i Francuske, Džozef Bajden i Emanuel Makron, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predjsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Očekuje se prisustvo predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Brazila Žaira Bolsonara i saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Predsjednika Kine Si Đinpinga će predstavljati visoki zvaničnik Vang Ćisan.

Crnu Goru će predstavljati predsjednik Milo Đukanović.

Na sahranu nisu pozvani zvaničnici Rusije, Bjelorusije, Sjeverne Koreje i Mjanmara.

Očekuje se dolazak članova kraljevskih porodica iz Španije, Monaka, Norveške, Holandije, Danske, kao i japanski car Naruhito kojem će to biti prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019. godine.

Kraljica (96) preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj, a naslednik je njen najstariji sin, princ Čarls je postao kralj Čarls Treći, dok je njegov najstariji sin Vilijam, novi prestolonasljednik.

Bonus video: