Poljska i Baltik zabranjuju ulazak većini Rusa sa vizama za EU

Kazali su da njihove zabrane na nacionalnom nivou "nijesu direktna zabrana ulaska i da će zajednički dogovoreni legitimni izuzeci ostati na snazi za disidente, humanitarne slučajeve" i nekoliko drugih okolnosti uključujući ruske diplomatske misije i porodične veze

2135 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija od 19. septembra treba da počnu da sprovode zabranu pristupa svojim zemljama za većinu Rusa sa vizama za EU, nakon nedavnog dogovora svih 27 članica Unije.

Građanima Rusije sa šengenskom vizom u turističke, poslovne, sportske ili kulturne svrhe sada je zabranjen pristup teritoriji ove četiri zemlje.

Švajcarska je takođe saopštila da suspenduje pojednostavljene procedure izdavanja viza za Ruse počevši od istog dana.

Zajednička izjava Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske ranije ovog mjeseca navodi sve veću sigurnosnu i drugu zabrinutost zbog "znatnog i rastućeg priliva" Rusa usred posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska i baltičke zemlje rekle su da njihove zabrane na nacionalnom nivou "nijesu direktna zabrana ulaska i da će zajednički dogovoreni legitimni izuzeci ostati na snazi za disidente, humanitarne slučajeve" i nekoliko drugih okolnosti uključujući ruske diplomatske misije i porodične veze.

Članice EU raspravljale su o gotovo potpunoj zabrani ruskih posjetilaca u avgustu, pri čemu su Njemačka i Francuska tvrdile da bi takav potez bio kontraproduktivan, dok su ga nordijske i baltičke zemlje podržavale.

Dana 31. avgusta Evropska unija je suspendovala svoj sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom kao "neophodan prvi korak".

Ruske vlasti su počele kažnjavati mnoga javna, čak i privatna izražavanja neslaganja protiv invazije, čak i iz inostranstva, te su pooštrile mjere protiv medija i nevladinih organizacija.

Desetine hiljada Rusa napustilo su zemlju od početka invazije krajem februara, kako bi izbjegli ograničenja ili pobjegli od finansijskih, vazdušnih, trgovinskih i drugih međunarodnih sankcija koje je Moskvi uveo Zapad.

Bonus video: