Generalni štrajk u Kataloniji, podrška i fudbalskih klubova

Štrajk će obuhvatiti javni prevoz, škole i klinike u Kataloniji, prenosi BBC, dok su aerodromi najavili 24-časovni rad sa minumumom kapaciteta
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2017. 07:13h

Više od četrdeset sindikata i udruženja pozvalo je danas na generalni štrajk u Kataloniji zbog grubog kršenja prava i sloboda tokom policijske akcije u sprječavanju održavanja referenduma u tom španskom regionu, prenosi Tanjug.

Širom Katalonije tokom referenduma u nedjelju u sukobima španske policije i građana povrijeđeno je više od 890 ljudi.

Štrajk će obuhvatiti javni prevoz, škole i klinike u Kataloniji, prenosi BBC, dok su aerodromi najavili 24-časovni rad sa minumumom kapaciteta.

Generalnom štrajku priključiće se i klubovi španske fudbalske lige iz Katalonije Barselona, Espanjol i Ðirona.

Dok će mnogi igrači iz prvog tima Barselone otići da se pridruže svojim nacionalnim ekipama uoči predstojećih međunarodnih utakmica, preostali igrači i članovi kluba neće prisustvovati treningu.

"FK Barselona pridružuje se generalnom štrajku u zemlji koji je sazvao Sto za demokratiju i zbog toga će klub biti zatvoren", navodi se na Tviter nalogu kluba. Nijedan član profesionalnih ili mladih timova u FK Barselona neće trenirati na stadionu Sijutat Esportiva, dodaje klub.

Klubovi Espanjol i Ðirona objavili su saopštenja u kojima navode da će se takođe pridružiti generalnom štrajku. U znak protesta protiv nasilja u Kataloniji tokom referenduma, Barsa je odigrala utakmicu sa Las Palmasom bez publike.

U štrajku će biti i neke ustanove kulture, javni univerziteti i Muzej savremene umjetnosti, kao i koncertna dvorana Palau i Sagrada Familia, prenosi madridski dnevnik "Pais".

Bonus video: