Bundesbank: Njemačka ekonomija klizi u recesiju

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače, pa je proizvodnja u hemijskoj industriji snažno pala, a smanjena je i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvođačima ljekova i namještaja

1898 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sve je više znaka da njemačka ekonomija zbog izuzetno napete situacije u snabdijevanju energijom klizi u recesiju, saopšteno je iz Bundesbanka, koji očekuje primjetan pad aktivnosti ove jeseni i zime.

Visoki troškovi energije opterećenje su za velike industrijske potrošače, pa je proizvodnja u hemijskoj industriji snažno pala, a smanjena je i u sektoru potrošačkih dobara, posebno u proizvođačima ljekova i namještaja, kazali su iz Bundesbanka.

"Visoka inflacija i neizvjesno snabdijevanje energijom i njeni troškovi utiču na industriju koja troši puno gasa i struje i na njihove izvozne poslove i ulaganja, ali i na ličnu potrošnju i o njoj zavisan uslužni sektor", rekli su iz Bundesbanka, prenosi SEEbiz.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) vjerovatno će se blago smanjiti već u tekućem tromjesečju, a u periodu od oktobra ove do kraja marta iduće godine aktivnost će se smanjiti, smatraju stručnjaci Bundesbanka.

U proljećnom periodu najveća evropska ekonomija je porasla skromnih 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Inflacija će i dalje biti glavna briga, ističe Budesbank, napomenuvši da su cijene u avgustu bile više 8,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i njihov je rast bio još snažniji nego u januaru, u prvom redu zbog poskupljenja hrane.

U idućim mjesecima stopa inflacije vjerovatno će dostići dvocifrene vrijednosti zbog ukidanja programa mjesečnog pokaza za javni prevoz od devet eura i ukidanja popusta na gorivo početkom septembra.

Najavljene mjere ublažavanja pritiska vjerovatno će se ogledati u podacima o inflaciji te početkom iduće godine, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka.

Bonus video: