Mnogi Rusi gledaju kako da izbjegnu vojsku

Cijene letova iz Rusije u jednom pravcu su skočile i brzo su rasprodati nakon objave o mobilizaciji, zbog straha da vojno sposobnim muškarcima neće biti dozvoljeno da odu

31075 pregleda 27 komentar(a)
Privođenje učesnika protesta u Moskvi, Foto: Reuters
Privođenje učesnika protesta u Moskvi, Foto: Reuters

Nekoliko trenutaka nakon što je predsjednik Vladimir Putin danas pozvao 300.000 rezervista u prvoj takvoj mobilizaciji u Rusiji od Drugog svjetskog rata, jedan advokat za ljudska prava je rekao da su građani već počeli da dobijaju naređenja da se prijave.

U Sankt Peterburgu, Pavel Čikov je rekao da kancelarije za regrutaciju predale pakete dokumenata udruženjima stanara, prenio je Rojters.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da vojska poziva ljude sa vojnim iskustvom i vojne "specijaliste" da se bore u Ukrajini. Međutim, nije baš jasnio ko bi oni mogli da budu.

Kremlj je saopštio da djelovi dekreta namjerno nisu objavljeni. Margarita Simonjan, glavna i odgovorna urednica državne televizije RT i pristalica predsjednika Putina, objavila je da je spisak specijalista povjerljiv, ali je ponudila da prikupi pitanja građana i proslijedi ih ministarstvu odbrane.

Međutim, čini se da su medicinske vještine tražene jer je Čikov, koji savjetuje ljude koji žele da izbjegnu regrutaciju, rekao da medicinski radnici u Moskvi „masovno dobijaju pozive od regrutnih kancelarija da dođu i prime naređenja za mobilizaciju“, piše Rojters.

Neke kompanije navodno traže od zaposlenih da odmah predoče detalje o svojoj vojnoj službi.

"Već imamo zaposlene koji su dobili pozive za sjutra. Svi treba da budu svjesni da je moguće da će biti pozvani ujutru, a da sjutradan neće moći da rade", poručila je jedna velika kompanija svojim radnicima, u dopisu u koji je Rojters imao uvid.

U moskovskom metrou, muškarci su proučavali vojne pozive, a na ulicama, neki građani su bili zabrinuti zbog najveće eskalacije sukoba otkad je Rusija napala Ukrajinu prije skoro sedam mjeseci.

"Uvijek osjećam zabrinutost u ovakvim trenucima. Zato što imam ženu i djecu i mislim na njih", izjavio je jedan Moskovljanin za Rojters.

moscow
foto: Reuters

Cijene letova iz Rusije u jednom pravcu su skočile i brzo su rasprodati nakon objave, zbog straha da vojno sposobnim muškarcima neće biti dozvoljeno da odu.

Za neke je, međutim, već bilo kasno.

U gradu Kursk, jedna žena udata za vojnika je rekla: „Ne puštaju ljude iz Kurska. Policijski kordoni su svuda, provjeravaju svaki automobil. Ako muškarac vozi, oni pretresaju, ako je žena, oni je zamole da otvori prtljažnik. Ako je muškarac iz Kurska, vraćaju te."

Kanal na Telegramu koji je danas otvoren da dijeli lokacije na kojima su viđeni službenici za regrutaciju brzo je prikupio više od 13.000 pretplatnika.

Na njemu su postavljene fotografije službenika na raznim javnim mjestima kako nose papire. Rojters nije mogao odmah da provjeri ove izvještaje.

„Vjerovatno ne ispunjavam uslove za mobilizaciju, ali bih radije otišao u zatvor“, rekao je član osoblja jedne investicione kompanije koji je odbio da bude imenovan.

Moskva možda računa na sposobnost da spriječi bilo kakve nemire izazvane mobilizacijom ili ograničavanjem broja pozvanih iz većih gradova ili suzbijanjem protesta, kao što je ugušila gotovo svu domaću političku opoziciju, ističe Rojters.

Antiratna koalicija "Vesna" je pozvala na ulične proteste u desetinama velikih gradova, ali je do ranih večernjih sati po moskovskom vremenu, privedeno više od 100 demonstranata, saopštila je nezavisna grupa za monitoring OVD-Info.

Šojgu je rekao da Rusija za sada neće proglašavati opštu mobilizaciju, niti regrutovati studente ili slati vojnike koji su na služenju obaveznog vojnog roka da se bore u Ukrajini.

Bonus video: