NATO: Nikada nećemo priznati ruske "lažne" referendume u Ukrajini

211. dan invazije Rusije na Ukrajinu

29192 pregleda 19 komentar(a)
Detalj tokom jednog od ranijih napada na Donjeck, Foto: Reuters
Detalj tokom jednog od ranijih napada na Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2022. 22:22h
Završeno
22:17h

NATO je osudio planove Moskve da održi referendume u regionima Ukrajine pod ruskom okupacijom i pozvao sve države da odbace, kako je rekao, "oštre pokušaje Rusije da teritorijalno osvaja".

"Lažni referendumi u oblastima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u Ukrajini nemaju legitimitet i biće očigledno kršenje Povelje UN", navodi se u saopštenju Sjevernoatlantskog savjeta.

"Saveznici u NATO-u neće priznati njihovu nelegalnu i nelegitimnu aneksiju. Ove zemlje su Ukrajina", dodaje se.

Referendumi o pridruživanju Rusiji trebalo bi da se održe od petka do utorka u nekoliko regiona u istočnoj i južnoj Ukrajini koji su uglavnom pod ruskom kontrolom, a koji čine oko 15 odsto teritorije zemlje.

18:10h

Oko 10.000 dobrovoljaca prijavilo se za rusku vojnu kampanju u Ukrajini bez čekanja na pozive izdate u okviru djelimične mobilizacije, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na ruski generalštab, prenosi agencija Rojters.

Predsjednik Vladimir Putin najavio je u srijedu prvu javnu mobilizaciju Rusije od Drugog svjetskog rata.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da ima za cilj da regrutuje 300.000 iskusnih stručnjaka za rusku kampanju u Ukrajini, gdje je Rusija nedavno pretrpjela ozbiljne neuspjehe, podsjeća Rojters.

14:06h

Šest osoba je poginulo, a šest je povrijeđeno danas u napadu na pijacu u Donjecku, uporištu proruskih separatista na istoku Ukrajine, saopštio je šef proruske lokalne uprave.

"Prema informacijama koje dobijamo, šest osoba je poginulo, a šest je povrijeđeno u bombardovanju pijace Kriti", naveo je Aleksej Kulemzin na Telegramu.

Proruski separatistički mediji prenijeli su snimak na kojem se vidi ugljenisan autobus, leš na putu i razbijeno staklo.

Detalji nijesu saopšteni.

12:07h

Rusija ima agente u sektoru odbrane Ukrajine koji prosleđuju informacije Moskvi i omogućavaju Rusiji da predvidi ukrajinske poteze na bojnom polju, rekao je u četvrtak predstavnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u ukrajinskom parlamentu, prenosi Rojters.

"Ne možemo potcijeniti neprijatelja", rekao je Fedir Venislavski na brifingu.

"Njihova glavna obaveštajna uprava, nažalost, ima mnogo agenata, uključujući i naš sektor odbrane. Mislim da oni djelimično razumiju sljedeće korake naših oružanih snaga koje ćemo vidheti u bliskoj budućnosti", kazao je on.

09:41h

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenijih ekonomija potvrdili su na sastanku u Njujorku u srijedu svoju saradnju u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Izjava podrške uslijedila je nakon najave predsjednika Vladimira Putina da će Rusija sprovesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata i pripojiti djelove ukrajinske teritorije, uz prijetnju da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu zemlje, prenosi Rojters.

"Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno u podršci Ukrajini i odgovoru na bezbjednost hrane i energije“, rekao je Hajaši na konferenciji za novinare.

U okviru dodatnih sankcija Moskvi, Japan planira da zabrani izvoz u Rusiju proizvoda vezanih za hemijsko oružje i da proširi listu ruskih vojnih organizacija kojima je izvoz zabranjen, rekao je Hajaši.

08:41h

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je da su ruske trupe juče ubile pet, a ranile 12 civila 21. septembra, prenosi Kijev indipendent.

"Ruske trupe su tokom proteklog dana ubile dva civila u Kurahovu, jednog u Bahmutu, jednog u Avdijevki, jednog u Karlivki i ranile 12 ljudi u Donjeckoj oblasti", rekao je Kirilenko.

Kojev indipendent navodi da je od 24. februara, Rusija ubila 873 civila u Donjeckoj oblasti, ne uključujući Mariupolj i Volnovahu.

08:35h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u noćašnjem govoru Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) tražio "pravednu kaznu" Rusiji zbog zločina koji je počinila protiv njegove zemlje.

08:30h

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je kasno sinoć u Njujorku da EU razmatra nove sankcije Rusiji poslije "eskalacije" koju je najavila Moskva.

Povezani članci

22. Septembar 2022.

Borel: EU razmatra nove sankcije Rusiji

Izmjena: 09:41h

Bonus video: