EU pozvala 44 zemlje, među kojima i Crnu Goru, na sastanak Evropske političke zajednice

Pored zemalja članica Unije pozvane su vođe zapadnobalkanske šestorke (Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija) zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turske, Jermenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna

12226 pregleda 3 komentar(a)
Prvi sastanak na nivou šefova država i vlada održaće se 6. oktobra u Pragu, Foto: Shutterstock
Prvi sastanak na nivou šefova država i vlada održaće se 6. oktobra u Pragu, Foto: Shutterstock

Turska, Britanija i zapadnobalkanska šestorka su među 44 zemalja pozvanih na prvi sastanak Evropske političke zajednice koji će biti održan 6. oktobra u Pragu, javio je danas jedan evropski zvaničnik.

Taj projekat platforme za politički dijalog i saradnju pokrenuo je francuski predsjednik Emanuel Makron u maju.

Pozivno pismo upućeno vođama evropske dvadesetsedmorice i kao zemalja kandidata za pristupanje Uniji ili zemalja susjeda evropskog bloka poslato je u ime predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i češkog premijera Petra Fijale čija zemlja je aktuelni predsjedavajući Savjetom EU.

Pored zemalja članica Unije pozvane su vođe zapadnobalkanske šestorke (Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija) zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turske, Jermenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.

Na sastanku će, pored Šarla Mišela, biti prisutna i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prvi sastanak će biti na nivou šefova država i vlada 6. oktobra u Pragu uoči samita EU 7. oktobra.

Na sastanku Evropske političke zajednice treba da se razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, i ojača bezbjednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta, rekao je isti izvor. Plan je da se ovakvi sastanci na nivou vođa održavaju jedan put ili dva puta godišnje.

Sastanak će se sastojati od plenarne sjednice, okruglih stolova, bilateralnih sastanaka i završne večere.

EU daje uvjeravanja da Evropska politička zajednica nije alternativno rješenje za proširenje bloka.

Što se tiče Velike Britanije koja je napustila EU ostaje da se vidi kakav će biti odgovor premijerke Liz Tras. Ona je često imala oštar ton prema EU i tvorac je zakona koji nastoji da zaobiđe sporazum post-Bregzit o Sjevernoj Irskoj, što izaziva tenzije sa Briselom.

Bonus video: