Vođe G7 osudile ruske referendume u Ukrajini

212. dan invazije Rusije na Ukrajinu

52949 pregleda 84 komentar(a)
Pripadnici službi samoproglašene Luganske narodne republike na glasačkom mjestu, Foto: Reuters
Pripadnici službi samoproglašene Luganske narodne republike na glasačkom mjestu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2022. 21:24h
Završeno
21:22h

Finska je objavila da će "znatno" ograničiti ulaz ruskih državljana na svoju teritoriju i od sada će odbijati pristup osobama koje imaju turističke vize neke evropske zemlje iz Šengen zone.

Povezani članci

23. Septembar 2022.

Finska će blokirati ulaz Rusima sa turističkim vizama

21:15h

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske "lažne" referendume koji se održavaju na teritorijama Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

21:06h

Vođe G7 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta "snažno su osudile", kako su navele, "lažne referendume" o pripajanju Rusiji koje je Rusija organizaovala na teritorijama pod njenom kontrolom u Ukrajni, i dodale da "nikad neće priznati" to "nelegitimno" glasanje.

„Nikad nećemo priznati te referendume koji su izgleda jedan korak ka ruskoj aneksiji“, niti „namjeravanu aneksiju ako se ona dogodi“, navele su vođe G7 u saopštenju koje je objavila Njemačka, ovogodišnja predsjedavajuća grupe.

Glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji počelo je u petak u regionima u Ukrajini koje kontroliše Rusija. Separatističke vlasti najavile su održavanje referenduma u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Glasanja koja bi trebalo da traju do 27. septembra počela su jutros.

19:37h

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin "gurnut" da napadne Ukrajinu i da je on samo želio da „postavi pristojne ljude na vlast" u Kijevu.

Povezani članci

23. Septembar 2022.

Berluskoni: Putin je gurnut da napadne Ukrajinu

17:30h

Ukrajinska vojska objavila je danas da je od Rusa povratila jedno mjesto u oblasti Donjeck na istoku zemlje, na dan kada Moskva organizuje referendume u više ukrajinskih oblasti pod njenom kontrolom.

"Ukrajinska vojska je povratila Jatskivku", javio je preko televizije zvaničnik ukrajinskog generalštaba Oleksij Gromov.

Zauzimanje tog mjesta na istočnoj strani rijeke Oskil potvrđuje da se nastavlja ukrajinska kontraofanziva u kojoj je Kijev već povratio više hiljada kvadratnih kilometara teritorije iz susjedne oblasti Harkov.

"Ukrajinci su povratili i kontrolu nad položajima južno od Bakmuta, ključnog grada u oblasti Donjeck koji je posljednjih nedjelja pod ruskim napadima", rekao je Gromov.

Referendumi o pripajanju Rusiji održavaju se danas u ukrajinskim oblastima delimično ili potpuno pod ruskom kontrolom. Kijev i Zapad nazivaju ih lažnim referendumima i ocjenjuju da oni označavaju veliku eskalaciju sukoba.

16:33h

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su radnici u IT sektoru, bankari i novinari državnih medija oslobođeni mobilizacije, koju je naložio predsjednik Rusije Vladimir Putin zbog rata u Ukrajini, prenosi BBC.

Povezani članci

23. Septembar 2022.

Rusija objavila ko je sve izuzet od mobilizacije

15:11h

Predsjedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu Erik Moze izjavio je da je zaključeno, na osnovu dokaza prikupljenih u četiri ukrajinska regiona, da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, navodi Rojters.

15:06h

Šef kineske diplomatije Vang Ji rekao je ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi da moraju biti podržani svi napori koji vode mirnom rješenju ukrajinske krize, javili su državni kineski mediji.

"Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja mora biti poštovan", rekao je Vang Ji tokom sastanka na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN.

Vang Ji je istakao da je njegova Kina uvijek na strani mira, prenosi Rojters.

Dvojica zvaničnika razgovarali su prethodni put u aprilu.

14:51h

Pokušaji Ukrajine da vrati teritorije Donbasa nakon prisajedinjenja Rusiji smatraće se napadima na zemlju u skladu sa ruskim Ustavom, rekao je danas portparol Kremlj Dmitrij Peskov.

"Nesumnjivo. Ustav Ruske Federacije će odmah stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije, gdje je sve vrlo jasno postavljeno po tom pitanju", odgovorio je on na pitanje novinara.

Prema njegovim riječima, relevantne odredbe ruskog Ustava biće na snazi od trenutka kada se republike prisajedine Rusiji.

Glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji počelo je jutros u regionima u Ukrajini koje kontroliše Rusija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i u Luganske Narodne Republike (LNR) neposredno pred početak ofanzive u Ukrajini.

Ukoliko se na referendumima odluči o pripajanju teritorija Donbasa Rusiji, proces pridruživanja će se odvijati dovoljno brzo i u punom skladu sa ruskim zakonodavstvom, rekao je Peskov.

Predstavnici Dume najavili su da će narednog dana poslije završetka referenduma Duma glasti o prisajedinjenju tih ukrajinskih oblasti Rusiji.

Sa teritorije Donbasa u Rusiju je, prema podacima UN preseljeno 2,7 miliona stanovnika.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je ranije da je Rusija primila skoro četiri miliona stanovnika Donbasa.

Ranije je saopšteno da će građani koji su napustili ove teritorije moći da glasaju na teritoriji Rusije, a ruska Centralna izborna komisija je obećala da će to obezbijediti.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je da će pomoći u bezbjednom održavanju referenduma i priznavanju rezultata glasanja.

14:48h

Iz masovne grobnice u Izjumu ekshumirano je 436 tijela, od kojih su na najmanje 30 vidljivi znakovi mučenja, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Detalj sa njesta masovne grobnice u Izjumu
Detalj sa njesta masovne grobnice u Izjumufoto: Reuters

Guverner regiona Harkov Oleh Sinegubov i šef regionalne policije Volodimir Timoško rekli su danas novinarima u Izjumu da su locirane još tri grobnice u oblastima koje su ukrajinske snage ponovo zauzele u kontraofanzivi ovog mjeseca.

Ruske snage su prije dvije nedjelje napustile grad nakon ukrajinske kontraofanzive, a predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon toga posjetio Izjum i izjavio da je u gradu nakon ruske okupacije "prizor veoma šokantan".

11:51h

Agencija Rojters objavila je fotografije iz ukrajinskog sela Kamjanka u Harkovskoj regiji.

To selo je nedavno oslobodila ukrajinska vojska.

Na fotografijama se mogu vidjeti stanovnici, uništeni objekti, uništeni ruski tenk, tenkovska raketa...

11:28h

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage osigurale mostobrane na istočnoj obali rijeke Oskil, u istočnom dijelu regije Harkov, gdje su ruske snage pokušale da konsoliduju odbrambenu liniju nakon svog brzog povlačenja pred ukrajinskom ofanzivom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oskil teče na jug do rijeke Siverskij Donjec, koja dijeli područje Luganska, a koji zajedno sa Donjeckom čini oblast poznatu kao Donbas.

Ministarstvo je u svom dnevnom obavještajnom biltenu od 23. septembra navelo da je situacija na bojnom polju u istočnoj Ukrajini i dalje složena, ali da ukrajinske snage sada vrše pritisak na područja koja Rusija "smatra ključnim za svoje ratne ciljeve".

U međuvremenu, Generalštab oružanih snaga Ukrajine je na jutarnjem brifingu 23. septembra izvijestio da je ranjen ruski general-major u blizini Svatovoja, u regiji Lugansk.

"Neprijatelj i dalje trpi gubitke, posebno među njegovim rukovodstvom", navodi Generalštab ukrajinskih oružanih snaga.

"Prema trenutno dostupnim informacijama, od posljedica vatre na području naselja Svatove, ranjen je komandant 144. motorizovane divizije general-major Oleg Tsokov", navodi se u saopštenju.

11:01h

Ruske snage su u protekla 24 sata ispalile 30 projektila na Nikopolj i Marhanec, pri čemu su dvije osobe poginule, a devet je ranjeno, saopštio je danas guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, prenosi Kijev indipendent.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko je rekao da je Rusija takođe proteklog dana ubila sedam i ranila 17 civila u Donjeckoj oblasti.

10:30h

Kremlj: Putin zadovoljan poslije razmjene zarobljenika sa Ukrajinom

08:28h

Glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji počelo je jutros u regionima u Ukrajini koje kontroliše Rusija.

Pripadnici službi samoproglašene Luganske narodne republike na glasačkom mjestu
Pripadnici službi samoproglašene Luganske narodne republike na glasačkom mjestufoto: Reuters

Separatističke vlasti bile su najavile referendum u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju nakon kontraofanzive ukrajinske vojske koja je posljednjih nedjelja povratila djelove teritorije.

Kako javlja Frans pres, glasanja koja bi trebalo da traju do 27. septembra počela su jutros u 5.00 GMT (7 po centralnoevropskom).

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i u Luganske Narodne Republike (LNR) neposredno pred početak ofanzive u Ukrajini.

Izmjena: 14:50h

Bonus video: