”Ukrajina nikad neće oprostiti”

”Nemamo više vjere. Rusiju i Ruse ne vole. Ljubav je bila veoma važna stvar da bi putovali, učili, vjerovali u svog boga, čitali knjige koje volite”, rekao je Muratov

7485 pregleda 8 komentar(a)
Muratov sa kolegama u Moskvi, Foto: Rojters
Muratov sa kolegama u Moskvi, Foto: Rojters

Ukrajina nikad neće oprostiti Rusiji zbog sramnog sukoba koji je unazadio razvoj Rusije za pola vijeka, kazao je novinar i laureat Nobelove nagrade za mir, Dmitrij Muratov.

Dugogodišnji urednik lista “Novaja Gazeta”, jednog od posljednjih nezavisnih medija u Rusiji, rekao je da Ukrajina nikad neće pristati na mir ili na aneksiju bilo kojeg dijela svoje teritorije.

“Ukrajina nikad neće oprostiti Rusiji,” izjavio je u intervjuu za Rojters Muratov, koji je bio jedan od osnivača “Gazete” 1993. uz pomoć novca koji je Mihail Gorbačov dobio od Nobelove nagrade za mir.

Rat je ogromna nacionalna sramota koja je izbrisala pola vijeka razvoja i gasi nadu, ljubav i povjerenje u budućnost među Rusima. Rat je uništio reputaciju zemlje Gorbačova, Saharova i Gagarina

Muratov je rekao da je moderna tehnologija donijela u domove građana strahote rata, zajedno sa razornom bitkom za Mariupolj na jugu Ukrajine i tvrdnjama o ratnim zločinima protiv ruskih vojnika u Irpinju i Buči.

“Mnogi žele da oprostite sve, ali kliknete u pretraživaču: Mariupolj, Irpinj ili Buča. I više ne možete da oprostite ništa”, rekao je Muratov. “Svaki korak ovog rata, svaki zločin i svaki pucanj sada će ostati zauvijek”.

Muratov je kazao da je rat “ogromna nacionalna sramota” koja je izbrisala ne samo pola vijeka razvoja, već takođe gasi nadu, ljubav i povjerenje u budućnost među Rusima.

Rat je uništio reputaciju zemlje Gorbačova, ruskog fizičara i borca za ljudska prava Andreja Saharova i sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina, rekao je Muratov.

“Naš razvoj je vraćen najmanje pola vijeka unazad u eru prije Gorbačova”, rekao je Muratov, misleći na posljednjeg lidera Sovjetskog Saveza.

On je dodao da je Rusija zaboravila lekcije iz prošlosti, uključujući potrebu da se okončaju ratovi.

“Nemamo više vjere. Rusiju i Ruse ne vole. Ljubav je bila veoma važna stvar da bi putovali, učili, vjerovali u svog boga, čitali knjige koje volite.”

Muratov je rekao da je Rusija izgubila reputaciju i povjerenje u svijetu i da je gubitak ugleda je teško nadoknaditi.

muratov
foto: Reuters

Kada je Putin podržao plan koji vodi ka formalnoj aneksiji ukrajinskih oblasti, Muratov je rekao da mnogi Rusi nisu bili zainteresovani.

“Ako biste na ulici pitali: ‘Da li vam treba Herson?’ ljudi bi vas gledali kao da ste moron”, rekao je. “Pitali bi: ‘Šta? Zašto pričate o Hersonu? Imam hipoteku, a ne Herson’.”

“Za geopolitičare usijanih glava, pobjeda se povezuje sa pripajanjem stranih teritorija”, kazao je Muratov.

Radićemo ovdje dok nam hladna cijev ne dotakne vrela čela

Vrhovni sud Rusije je sredinom septembra oduzeo posljednju medijsku dozvolu listu “Novaja Gazeta”, koja više ne izlazi u papirnoj formi u Rusiji, ali ima ograničenu onlajn verziju i časopis.

Muratov je rekao da nema namjeru da napusti Rusiju.

“Ovdje borave 82 osobe i naravno da ostajem sa njima. I mi ćemo ovdje da radimo”, rekao je Muratov, misleći na zaposlene u listu.

“Radićemo ovdje dok nam hladna cijev ne dotakne vrela čela.”

Bonus video: