UN pozvale španske vlasti da ispitaju nasilje u Kataloniji tokom referenduma

Predsjednik Katalonije Karles Pućdemon osudio je nasilje policije koja je pokušala da rastjera građane koji su došli na glasanje
1 komentar(a)
Katalonija referendum, Foto: Reuters
Katalonija referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2017. 13:26h

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je danas španske vlasti da sprovedu "nepristrasnu" istragu nasilja u Kataloniji tokom jučerašnjeg referenduma koje su centralne vlasti u Madridu zabranile.

"Veoma sam uznemiren nasiljem u nedjelju u Kataloniji... Pozivam španske vlasti da garantuju punu, nezavisnu i nepristrasnu istragu o svim djelima nasilja", rekao je Zeid i dodao da policijske intervencije moraju uvek da budu "srazmjerne" i samo u slučaju neophodnosti.

Zeid je rekao da stvar Katalonije treba da se riješi "političkim dijalogom uz puno poštovanje demokratskih sloboda".

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je u nedjelju da je katalonski referendum "napad na pravnu državu, koja je mirno i odlučno reagovala".

Predsjednik Katalonije Karles Pućdemon osudio je nasilje policije koja je pokušala da rastjera građane koji su došli na glasanje.

​U sukobima policije i građana povrijeđeno je skoro 900 ljudi, među kojima više od 30 policajaca.

​Visoki zvaničnik UN je od španskih vlasti zatražio i da dozvole posjetu specijalne izvjestiteljke UN za ljudska prava Analise Čampi.

Bonus video: