Koncerti Rodžer Votersa u Poljskoj otkazani zbog reakcija na rat u Ukrajini

Kontroverzu je pokrenulo pismo koje je on napisao početkom septembra supruzi ukrajinskog predsjednika Oleni Zelenskoj

2515 pregleda 6 komentar(a)
Voters na nastupu u Vašingtonu, Foto: REUTERS
Voters na nastupu u Vašingtonu, Foto: REUTERS

Otkazani su koncerti Rodžer Votersa, suosnivača popularnog benda Pink Flojd, koji su trebali biti održani u Poljskoj, čemu su prethodile diskusije i kritike zbog muzičarevog stava o ratu u Ukrajini.

Promotor koncerta "Live Nation Poland" potvrdio je otkazivanje, ali ne navodeći razlog. Službenik Tauron Arene u Krakovu, gdje je Voters u aprilu iduće godine trebao održati dva koncerta, kazao je da nastupa neće biti.

Kontroverzu je pokrenulo pismo koje je Voters napisao početkom septembra supruzi ukrajinskog predsjednika Oleni Zelenskoj. U pismu je, uz ostalo, naveo da su "ekstremni nacionalisti odveli Ukrajinu u katastrofalni rat", piše BBC.

Ne spominjući odgovornost Rusije za invaziju, Voters je optužio ukrajinskog predsjednika da "nije ispunio predizborna obećanja o donošenju mira u regiju Donbasa".

Supruga ukrajinskog predsjednika odgovorila je na Tviteru, napisavši da je Rusija ta koja je napala Ukrajinu i koja uništava njene gradove i ubija civile.

"Rodžer Voters bi trebao tražiti mir od predsjednika druge zemlje" napisala je, piše BBC.

Votersovo pismo navelo je na odluku iz gradskog vijeća Krakova, da pozovu ljude da bojkotiraju njegove koncerte.

Gradski službenici sačinili su nacrt odluke o proglašenju Votersa personom non grata, o čemu bi trebalo biti glasano na sjednici 28. septembra.

"Uzimajući u obzir kriminalni napad Rusije na Ukrajinu kao i sve veći broj ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici, službenici izražavaju ogorčenost tezama i izjavama gospodina Votersa u vezi s ruskom invazijom na Ukrajina", navodi se u odluci.

Voters se trenutno nalazi na turneji u Sjedinjenim Američkim Državama, a na Fejsbuku je demantovao ranije medijske izvještaje da su on i njegov menadžment otkazali koncerte. Takođe, optužio je gradsko vijeće za "cenzuru" njegova rada.

Poljska vlada saveznik je Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlju. Podstkla je Evropsku uniju da uvede strože sankcije Rusiji zbog napada koji je počeo 24. februara.

Poljska vlada je odlučila otvoriti granice za milione Ukrajinaca koji su bježali od rata.

Bonus video: