Zelenski: Donjeck je glavni prioritet Ukrajine jer je to i dalje cilj broj jedan okupatora

Invazija Rusije na Ukrajinu - 215. dan

57262 pregleda 40 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2022. 22:50h
Završeno
22:44h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao je večeras vojnu situaciju u regionu Donjecka na istoku Ukrajine kao tešku i rekao da je to "cilj broj jedan" zemlje jer je to bio i cilj broj jedan Rusije.

"Situacija u regionu Donjecka je posebno teška", rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

"Činimo sve da obuzdamo neprijateljsku aktivnost. Ovo je trenutno naš cilj broj jedan, jer je Donbas i dalje cilj broj jedan za okupatore", rekao je Zelenski.

17:51h

Britanska vlada je u ponedjeljak objavila novi paket sankcija povezanih sa, kako je opisala, "lažnim" referendumima Moskve o pridruživanju četiri regiona istočne Ukrajine Rusiji.

"Lažni referendumi koji se održavaju uz cijev ne mogu biti slobodni ili pošteni i nikada nećemo priznati njihove rezultate“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u saopštenju, a prenosi agencija Rojters.

"Današnje sankcije će biti usmjerene na one koji stoje iza ovih lažnih glasova, kao i na pojedince koji nastavljaju da podržavaju agresorski rat ruskog režima", navodi se u saopštenju.

Britanska vlada, zajedno sa zapadnim saveznicima, uvela je zabranu putovanja, zamrzavanje imovine i druge sankcije stotinama ruskih pojedinaca i entiteta od 24. februara, dana kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

Prošle nedjelje, ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je novu kampanju mobilizacije za sedmomjesečni rat koji je već ubio hiljade, raselio milione, razbio gradove i oštetio svjetsku ekonomiju, piše Rojters.

17:34h

Sjedinjene Američke Države su dale dodatnih 457,5 miliona dolara za civilnu sigurnosnu pomoć radi jačanja napora ukrajinskih pravosudnih i agencija za sprovođenje zakona sa ciljem unaprjeđenja operativnog kapaciteta i spašavanja života, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koje je objavio Stejt department.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

SAD daje Ukrajini dodatnih 457,5 miliona dolara pomoći

Izmjena: 17:44h
16:42h

Predsjednik Vladimir Putin se sprema da formalno pripoji oko 15 odsto ukrajinske teritorije nakon referenduma o pridruživanju Rusiji u oblastima pod kontrolom ruskih snaga ili separatista koje podržava Rusija, prenosi Rojters.

Ni Zapad ni Ukrajina ne mogu da spriječe Putina da polaže pravo na regione, iako Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da žele da Ukrajina pobijedi Rusiju na bojnom polju – i da će joj pomoći u tome snabdijevanjem oružja, ali ne i NATO trupa, piše agencija Rojters.

Sjedinjene Države su spremne da nametnu dodatne ekonomske troškove Rusiji u saradnji sa saveznicima SAD ako Moskva krene naprijed sa aneksijom djelova ukrajinske teritorije, saopštila je Bijela kuća.

Međutim, nakon uvođenja strogih sankcija Rusiji, ne preostaje mnogo ekonomske kazne osim ako Sjedinjene Države ne natjeraju Kinu i Indiju da pristanu na neku vrstu ograničenja cijene ruske energije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta upozoravao da bi "pseudoreferendumi" o pripajanju Rusiji uništili svaku šansu za mirovne pregovore.

Rusija planira da anektira oko 15 odsto Ukrajine koju kontrolišu njene snage, kao i oko 3 odsto Ukrajine koju ne kontroliše – uključujući linije fronta na kojima se ukrajinski vojnici još bore, na primjer u regionu Donjecka.

Sve zajedno, Rusija bi aneksirala najmanje 90.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije. To je oblast približno iste veličine kao Mađarska ili Portugal.

Putin kaže da je Kijev proganjao Ruse i ljude koji govore ruski u Ukrajini i da ih nikada neće predati "dželatima". Ukrajina negira da je progonila ljude koji govore ruski, od kojih mnogi gledaju na Moskvu.

Izmjena: 16:58h
11:58h

Sjedinjene Američke Države su upozorile Rusiju na "katastrofalne posljedice" ukoliko upotrijebi nuklearno oružje u napadu na Ukrajinu.

11:56h

Britanska vojska javila je danas da su prve grupe ruskih vojnika koje je Moskva mobilisala počele da stižu u vojne baze.

U obavještajnom brifingu onlajn, britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je "više desetina hiljada ljudi" mobilisano.

Kako navode Britanci, Ruse čekaju izazovi. "Za razliku od većine zapadnih vojski ruska vojska obezbjeđuje prvobitnu obuku niskog nivoa u okviru njihovih određenih operacionalnih jedinica, umjesto da se obučavaju u za to određenim centrima za obuku", naveli su oni.

U normalnim okolnostima dva bataljona su rasporedjena dok treći ostaje iza njih radi obuke, međutim, u ukrajinskom ratu čak je i treći bataljon raspoređen, čime se slabi ta obuka, navodi se.

Raste zabrinutost da bi Rusija mogla da proširi sukob kada završi održavanje referenduma o pripajanju Rusiji u djelovima Ukrajine pod kontrolom Moskve, koje Ukrajina i zapad smatraju nelegalnim.

Glasanje, koje se završava sjutra, održava se u vrijeme kada su hiljade stanovnika tih oblasti pobjegle, a prema snimcima, naoružani ruski vojnici idu od vrata do vrata da vrše pritisak na Ukrajince da glasaju. Očekuje se da će Rusija proglasiti rezultate u svoju korist, poslije čega bi Moskva mogla da pripoji tu teritoriju i za navode kako brani sopstvenu teritoriju, čak i za "nuklearnu zaštitu".

(BETA)

11:54h

Napad dronom izveden noćas blizu ukrajinske luke Odese izazvao je veliki požar i eksploziju, saopštila je ukrajinska vojska.

To je bio najnoviji u nizu napada dronom na taj ključni južni grad posljednjih dana.

Noćas je pogođen vojni objekat s municijom. Vagtrogasci se trude da obuzdaju požar, objavila je ukrajinska južna vojna komanda.

(BETA)

10:53h

Ambasadori zemalja članica Evropske unije pozvani su danas na sastanak radne grupe Unije za reagovanje na krizne situacije, kako bi razgovarali o zabrinutosti zbog eskalacije rata u Ukrajini, saopštili su neimenovani zvaničnik i diplomata EU, prenosi Rojters.

Kako su saopštili izvori te agencije, sastanak iza zatvorenih vrata u Briselu zakazan je za 10 časova.

Ambasadori obično nisu prisutni na sastancima integrisane grupe za reagovanje na političke krize, koja uključuje zvaničnike iz izvršne vlasti EU i njene diplomatske službe, podsjeća Rojters.

09:25h

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za televiziju CBS da je Vašington bio u direktnom kontaktu s Moskvom zbog prijetnji upotrebe nuklearnog oružja.

09:00h

Japan je donio odluku da zabrani izvoz u Rusiju proizvoda koji su u vezi sa hemijskim oružjem, kao dopunu sankcija protiv Moskve zbog njenog napada na Ukrajinu, izjavio je u Tokiju sekretar kabineta japanskog predsjednika Hirokazu Matsuno.

On je, na brifingu za novinare, rekao da je Japan duboko zabrinut zbog moguće upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, prenio je Rojters.

Japan će nastaviti, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, da pruža pomoć Ukrajini i sankcioniše Rusiju, istakao je Matsuno.

Japan je na listu zabrane izvoza dodao 21 rusku instituciju, kao što su naučne laboratorije, saopšteno je poslije današnjeg sastanka Vlade.

08:47h

Naoružani napadač je uhapšen nakon što je u ponedjeljak otvorio vatru u kancelariji za regrutovanje u ruskoj oblasti Irkutsk, rekao je lokalni guverner.

Povezani članci

26. Septembar 2022.

Pucnjava u ruskom centru za regrutaciju, priveden napadač

08:19h

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu emitovanom u nedjelju da je Ukrajina dobila sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane od Sjedinjenih Država.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem (NASAMS), čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog mjeseca, prenosi Rojters.

07:35h

Dvjesta petnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. U četiri oblasti na istoku te zemlje četvrti dan se glasa na referendumima o pripajanju Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se na mnogim mjestima duž linije fronta vode teške borbe sa ruskim snagama i da su pripadnici ukrajinske vojske na nekim od njih ostvarili "pozitivne rezultate".

"U pitanju su oblasti Donjecka, Harkova, Hersona, Mikolajeva i Zaporožja", izjavio je Zelenski sinoć u video obraćanju naciji, prenio je Rojters.

"Imamo pozitivne rezultate u više pravaca", dodao je on.

Bonus video: