Ko je lider Katalonije: Nije fan Barselone i nije se zakleo na vjernost kralju

Karijeru je počeo kao novinar u lokalnom "El Puntu" gdje je kasnije postao glavni urednik, a radio je i za "Presenciu"
129 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2017. 13:38h

Karles Pudždemon je trenutno čovjek o kom se najviše priča u Evropi. Lider Katalonije je proglasio pobjedu ideje nezavisnosti na jučerašnjem referendumu koji Madrid ne priznaje, a na kome je 90% prebrojanih listića označeno sa “da”.

Rođen u velikoj porodici u gradu Amer, provincija Đirona, Karles je drugi najstariji od osmoro braće. Roditelji su imali porodični posao proizvodnje peciva, ali su imali I političku pozadinu jer su njegov pradjed, a potom I stric bili gradonačelnici tog grada.

Sa 16 godina je bio reporter za lokalni “Diari de Girona”, a uglavnom je bio zadužen za praćenje fudbala. Upisao je katalonsku filologiju na Univerzitetu Đirona, ali je napustio prije diplomiranja I počeo da radi kao novinar.

Karijeru je počeo kao novinar u lokalnom "El Puntu" gdje je kasnije postao glavni urednik, a radio je i za "Presenciu".

Posvetio se 1988. skupljanju pomena Katalonije u međunarodnoj štampi I taj materijal je kasnije pretvorio u publikaciju “Kata..šta? Katalonija u očima strane štampe”.

Aktivno je učestvovao I u organizaciji podrške katalonskim nacionalistima uhapšenim u čuvenoj “Operaciji Garson”, kada su se pripadnici jedne od nacionalističkih organizacija sumnjičili da će probati da iskoriste Olimpijske igre 1992. u Barseloni da promovišu da Katalonija organizuje igre, a ne Španija I tako popularizuju to pitanje.

Devedesetih je putovao I po Evropi gdje je radio na inovacijama u novinarstvu, pa je kasnije osnovao Katalonsku novinsku agenciju I bio njen direktor od 1999. do 2002. godine.

Potom je otišao da bi bio direktor Doma kulture u Đironi, a osnovao je I katalonski nedjeljnik na engleskom jeziku Catalonia Today.

Politička karijera

Od ranih dvadesetih je podržavao politiku koju vodi Konvergencija i unija, katalonska izborna alijansa desnog centra. Pudždemona samog opisuju kao pozicioniranog ideološki bliže lijevom centru.

Ozbiljnu političku karijeru počinje 2006. godine kada je izabran za potpredsjednika lokalnog parlamenta, a pet godina kasnije postaje gradonačelnik Đirone. Kandidovao se i 2007. ali tada nije uspio ono što jeste 2011. kada je prekinuo 32-godišnju dominaciju Socijalističke partije Katalonije u tom gradu.

Tokom mandata je kritikovan da nije prisutan dovoljno u dnevnom životu, I da previše vremena provodi u Barseloni. Sa druge strane, hvaljen je jer je jedan od najzaslužnijih što je ubijedio da se kultna serija “Igra prestola” snima upravo u Đironu, a finansirao je I arhiviranje vrijedne kolekcije Raela Santosa u kojoj su radovi Pabla Pikasa i Žuana Mira.

U 2015. godini postaje predsjednik Asocijacije opština za nezavisnost, a u januaru prošle godine i 130. predsjednik katalonske vlade gdje je zamijenio šefa partije Artura Masa. Tada je izabran iz drugog plana nakon tromjesečne blokade i praktično je bio kompromisno rješenje.

On je prvi predsjednik Katalonije koji je odbio da položi zakletvu na vjernost španskom ustavu i trenutnom monarhu Felipeu Šestom.

Privatni život

Pudždemon je poliglota i priča pet jezika uključujući engleski, francuski I rumunski. Oženjene je rumunskom novinarkom Marselom Topor i imaju dvije kćerke. Poznat je po tome što je veliki fan novih tehnologija i podržavalac društvenih mreža. Na Twitteru ima preko 300 hiljada pratilaca.

Kao mlađi je doživio stravičnu saobraćajnu nesreću kada je svojim automobilom udario u kamion i jedva preživio, ali i dalje ima vidljiv ožiljak.

Veliki je prijatelj sa Đoanom Laportom, bivšim predsjednikom Barselone, ali je poznato da je veliki fan Đirone koja je ove godine prvi put u istoriji postala prvoligaš.

Galerija

Bonus video: