Proruski zvaničnici u tri regije u Ukrajini proglasili pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom

Invazija Rusije na Ukrajinu - 216. dan

51484 pregleda 40 komentar(a)
Sa glasanja u Zaporožju, Foto: Reuters
Sa glasanja u Zaporožju, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2022. 22:45h
Završeno
22:40h

Zvaničnici u tri regije u Ukrajini pod okupacijom Moskve danas su proglasili pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom.

Rusija je organizovala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lokalno biračko tijelo u južnoj regiji Zaporožje saopštilo je da se 93,11 posto birača odlučilo za rusku aneksiju nakon što su svi glasački listići prebrojani.

U Hersonu su vlasti saopštile da se 87,05 posto birača odlučilo za pripajanje Rusiji nakon što je završeno prebrojavanje glasova.

U istočnoj regiji Lugansk koju kontrolišu proruski separatisti, prebrojano je 91,2 odsto glasova, a većina od 98 posto je za pripajanje Rusiji.

Lider samoproglašene Narodne Republike Lugansk napisao je na Telegramu da je "jasno" da će se Lugansk vratiti u "rusko okrilje".

Ujedinjene nacije su u medjuvremenu saopštile da su "posvećene" ukrajinskom "teritorijalnom integritetu" unutar "priznatih" granica.

Desetine hiljada stanovnika već je pobjeglo iz ovih regija od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bošenko, koji je napustio lučki grad nakon što su ga Rusi zauzeli nakon višemjesečne opsade, rekao je da je samo oko 20 odsto od oko 100.000 preostalih stanovnika glasalo na referendumu u Donjecku.

Ukrajina i Zapad ocijenili su da je Kremlj već odlučio o rezultatu takozvanog glasanja i da će ga koristiti kao izgovor za nezakonito otimanje zemlje.

22:23h

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za politička pitanja Rozmari Dikarlo ponovila je danas na sastanku Savjeta bezbjednosti o referendumima o aneksiji Ukrajine podršku Ujedinjenih nacija "teritorijalnom integritetu Ukrajine" u okviru njenih "priznatih granica".

"Dozvolite mi da ponovim da Ujedinjene nacije ostaju u potpunosti posvećene suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica", izjavila je Dikarlo.

Nakon obraćanja zamjenice na početku ovog sastanka obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem video snimka.

20:04h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici "nikada neće priznati" rusku aneksiju teritorije u Ukrajini. "Mi i mnoge druge zemlje smo jasno stavili do znanja. Nećemo, nikada nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Proruske separatističke vlasti u Ukrajini saopštile su prve rezultate referenduma o prijapanju Rusiji Donjecke i Luganske Republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, prema kojima je većina glasala "za".

19:22h

Proruske separatističke vlasti u Ukrajini saopštile su danas prve rezultate referenduma o prijapanju Rusiji Donjecke i Luganske republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, prema kojima je velika većina glasala "za", prenosi Interfaks.

U Zaporoškoj oblasti, pri obrađenih 19 odsto glasova, glasalo je "za" 98,19 odsto birača, u Donjeckoj republici pri obrađenih 16 odsto glasova "za" je 98 odsto.

U Luganskoj republici obrađeno je 13 odsto glasova, a "za" je glasalo 97,82 odsto birača, dok je u Hersonskoj oblasti pri obrađenih 14 odsto za pripajanje Rusiji glasalo 96,97 odsto birača.

11:37h

Na granici Rusije i Gruzije na kontrolnom punktu Gornji Lars biće otvoren mobilizacioni punkt, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ruske republike Sjeverne Osetije.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu ne precizira se iz kojih razloga se otvara mobilizacioni punkt.

"Ozbiljno se povećava priliv putničkih vozila koja se kreću ka Gruziji. Da bi se smanjili rizici od nezakonitog ponašanja i nastanka konfliktnih situacija, donijeta je odluka da se građanima omogući da prelaze granicu i pješice", navodi se u saopštenju.

Ova odluka je donijeta kako bi se smanjili rizici od nezakonitog ponašanja i nastanka konfliktnih situacija, napominju u resoru. Ranije je na ovom mjestu bilo moguće preći granicu samo prevoznim sredstvima.

Potpredsjednik Vlade te kavkaske republike Irbek Tomaev saopštio je u ponedjeljak da se u redu za ulazak u Griziju nalazi oko 3.500 putničkih automobila i oko 1.300 teretnih.

Od početka djelimične mobilizacije u Rusiji, 21. septembra, na graničnim prelazima sa susjednim zemljama za koje Rusima nije potrebna viza, ogromni su redovi za izlazak iz Rusije.

08:52h

Ruski predsjednik Vladimir Putin će vjerovatno tokom svog obraćanja parlamentu 30. septembra objaviti pripajanje okupiranih regiona Ukrajine Ruskoj Federaciji, saopštilo je u utorak britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Planirano je da se referendumi koji su trenutno u toku na ovim teritorijama završe 27. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom dnevnom brifingu na Tviteru.

08:47h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dimitrij Medvedev, rekao je da Rusija "ima pravo na upotrebu nuklearnog oružja ako je potrebno".

"Ovo nije blef", rekao je Medvedev.

On je takođe upozorio da Moskva ima pravo da odgovori "bez mnogo konsultacija", dok raste tenzije sa Zapadom zbog referenduma koji se održavaju na velikim djelovima ukrajinske teritorije koju je okupirala Rusija.

Izmjena: 09:08h

Bonus video: