"Monogram kraljeva lična svojina"

Predstavljen novi grb kralja Čarlsa Trećeg

Tokom narednih mjeseci i godina Čarlsov grb će se pojaviti na vladinim zgradama, državnim dokumentima i nekim poštanskim sandučićima

2441 pregleda 3 komentar(a)
Kralj Čarls, Foto: Reuters
Kralj Čarls, Foto: Reuters

Monogram novog britanskog kralja, Čarlsa Trećeg, predstavljen je javnosti na kraju zvaničnog perioda žalosti zbog smrti njegove majke - kraljice Elizabete Druge, prenosi N1.

Tokom narednih mjeseci i godina Čarlsov grb će se pojaviti na vladinim zgradama, državnim dokumentima i nekim poštanskim sandučićima.

Grb se sastoji od prvog slova kraljevog imena, slova "C" koje je prepleteno sa slovom "R" od latinske riječi rex- kralj. U sredini slova "R" se nalazi rimski broj "III", što upućuje na Čarlsa Trećeg. Iznad slova je smještena kruna.

Monogram je kraljeva lična svojina i izabran je od više ponuđenih dizajnerskih rješenja, koja je izradio takozvani Koledž of Arms, institucija zadužena za izradu kraljevskih grbova. Škotska verzija grba imaće iznad slova škotsku krunu.

Grb će koristiti vladine službe i kraljevska domaćinstva za označavanje pošte. Odluka o zamjeni starog kraljičinog grba novim biće na svakoj pojedinačnoj organizaciji. Proces će biti postepen, a kraljičin grb će se još neko vrijeme naći na javnim zgradama, mobilijaru i posebno poštanskim sandučićima.