Evropska unija osudila "falsifikovani" ishod ruskog referenduma u Ukrajini

Rusija je organizovala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a

4987 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Evropska unija osudila je u srijedu, 28. septembra, "ilegalno" glasanje na referendumu o pripajanju Rusiji, koji je održan u četiri okupirane regije Ukrajine.

"EU osuđuje održavanje nezakonitih 'referenduma' i njihov krivotvoreni ishod. Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistemskih kršenja ljudskih prava", napisao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj na Tviteru.

Zvaničnici u četiri regije u Ukrajini pod okupacijom Moskve u utorak, 27. septembra, proglasili su pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom.

Rusija je organizovala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a.

"Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo", poruka je koju je objavio predsjednik Evropskog parlamenta Šarl Mišel na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je nazvao referendum "očiglednim kršenjem međunarodnog prava" koje "nema legitimitet".

Lokalno biračko tijelo u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporožje saopštilo je da se 93,11 posto birača odlučilo za rusku aneksiju nakon što su svi glasački listići prebrojani. Navodi se i da je ovo preliminarni rezultat.

U Hersonu, takođe na jugu, vlasti su saopštile da se 87,05 posto birača odlučilo za pripajanje Rusiji nakon što je završeno prebrojavanje glasova.

U istočnoj regiji Luganjsk koju kontrolišu proruski separatisti, prebrojano je 91,2 posto glasova, a većina od 98 posto je za pripajanje Rusiji, prema lokalnim vlastima. Navode i da je u Donjecku 99 posto građana glazalo za.

Bonus video: