EU predlaže novi paket sankcija protiv Rusije, Moskva bi mogla da ostane bez dodatnih sedam milijardi eura prihoda

Jedna od planiranih mjera je i zabrana građanima EU da sjede u upravljačkim organima ruskih državnih preduzeća

42462 pregleda 64 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas nove sankcije Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, uključujući dalja trgovinska ograničenja, pojedinačne crne liste i ograničenje cijene nafte za treće zemlje.

Predlog će sada biti upućen zemalja članicama bloka, koje će morati da prevaziđu razlike u pogledu novih sankcija i postignu jednoglasnost da ih sprovedu.

To bi moglo da potraje uprkos tome što je EU podstaknuta na akciju djelimičnom vojnom mobilizacijom Rusije, nuklearnim prijetnjama Zapadu i pripajanjem dijela Ukrajine.

"Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini. I odlučni smo da natjeramo Kremlj da plati cijenu za ovu dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen.

"Predlažemo novi paket oštrih sankcija Rusiji", dodala je.

Ranije danas, viši ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozvao je EU da dodatno smanji priliv novca u Rusiju od prodaje fosilnih goriva.

Grupa industrijski razvijenih zemalja G7 - u kojoj su i zemlje EU Italija, Francuska i Njemačka - već se složila da postavi takvu gornju granicu cijene nafte preko osiguravača.

"Ako ništa ne radite, to znači da samo produžavate ovaj rat sa Ukrajinom, ovo je prosto smiješno, cio civilizovan svijet mora da bude ujedinjen oko toga", rekao je Oleg Ustenko novinarima.

Dok se EU već složila da prestane da uvozi rusku naftu počevši od kasnije ove godine, Ustenko je rekao da će "krvavi novac" nastaviti da teče u Moskvu osim ako evropskim kompanijama ne bude zabranjeno da osiguravaju morske pošiljke.

Fon der Lajen je navela da bi nove zabrane uvoza lišile Rusiju još najmanje 7 milijardi eura prihoda.

Zabrane bi se, ukoliko predlog bude prihvaćen, odnosile na izvoz, između ostalog, dodatnih vazduhoplovnih artikala, elektronskih komponenti, specifičnih hemijskih supstanci...

Jedna od mjera biće i zabrana građanima EU da sjede u upravljačkim organima ruskih državnih preduzeća.

Fon der Lajen je najavila i da će na listi sankcija dodati kategorije ili pojedince koji uspiju da zaobiđu dosadašnje sankcije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj kazao je da države članice EU neće priznati lažni referendum koji je održan.

Naveo je i da nove sankcije ciljaju 1.300 ljudi i subjekata.

Bonus video: