Curenje gasovoda Sjeverni tok zagađuje kao trećina Danske

Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije

3969 pregleda 4 komentar(a)
Cijevi gasovoda Sjeverni tok 1, Foto: REUTERS
Cijevi gasovoda Sjeverni tok 1, Foto: REUTERS

Curenje gasovoda Sjeverni tok koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo bi da emituje zagađenje ravno jednoj trećini ukupne godišnje emisije gasova staklene bašte u Danskoj, upozorio je danas šef danske Agencije za energetiku Kristofer Bocau.

Bocau je izjavio da curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 približno dostiže 32 odsto godišnje danske emisije ugljen-dioksida. Danska emisija CO2 2020. godine računa se da je bila 45 miliona tona.

"Sve dok ima gasa u gasovodu, opasno je biti tamo", rekao je Botcauv.

Nije rekao kada će tamo moći da se zaroni i da se vidi u kakvom su stanju cijevi, za koje je rekao da su napravljene od čelika debljine 12 centimetara i da su obložene betonom.

Cjevovodi leže relativno plitko na morskom dnu, na 70 do 90 metara dubine, odakle gas kulja i izbija na površinu.

Seizmolozi su u utorak rekli da su u Baltičkom moru registrovane eksplozije i da je potom otkriveno neobično curenje dva podmorska gasovoda.

Sumnja se na sabotažu, a neki evropski zvaničnici i stručnjaci za energetiku kažu da je Rusija vjerovatno kriva jer ima direktne koristi od viših cijena energije i ekonomske zabrinutosti širom Evrope. Moskva to demantuje.

Curenje iz jedne cijevi Sjevernog toka 1 i iz cijevi Sjevernog toka 2 je unutar danske ekonomske zone, dok je druga cijev Sjevernog toka 1 koja curi, u švedskoj zoni.

Bonus video: