funta dramatično izgubila na vrijednosti

Britanska centralna banka hitno intervenisala da spriječi ekonomsku krizu

Banka Engleske je upozorila da urušavanje povjerenja u ekonomiju predstavlja "opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije"

8494 pregleda 4 komentar(a)
Tras, Foto: REUTERS
Tras, Foto: REUTERS

Britanska centralna banka poduzela je danas hitne mjere radi stabilizacije domaćeg finansijskog tržišta kako bi se izbjegla kriza na širem ekonomskom planu.

Prethodno je vlada u Londonu na čelu sa novom premijerkom Liz Tras prestravila investitore programom smanjenja poreza koje ne bi bilo nadoknađeno iz drugih izvora, uslijed čega je funta dramatično izgubila na vrijednosti, a državni dug se uvećao.

Banka Engleske je upozorila da urušavanje povjerenja u ekonomiju predstavlja "opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije", a Međunarodni monetarni fond pribjegao je retko korišćenoj mjeri - pozvao je Grupu sedam (G7) najrazvijenih ekonomija svijeta da odustane od nacionalnih planova smanjivanja poreza i dodatnih zaduživanja da se pokriju troškovi.

Britanska centralna banka je saopštila da će u naredne dvije sedmice otkupiti dugoročne državne obveznice, a mjere su usmjerena na dugoročne vladine zajmove.

Tras je najavila program ekonomske stimulacije koji uključuje plan od 45 milijardi funti smanjenja poreskih i to bez ikakvih ograničenja za trošenje.

Planom je obuhvaćena zaštita domaćinstava i privrednika od posljedica poskupljenja energenata.

Ove mjere su zabrinule investitore zbog mogućnosti uvećanja državnog duga i razmahivanja inflacije koja je već sada na godišnjem nivou od 9,9 odsto - najveća za 40 godina.

Po objavljivanju novih mjera, britanska funta je u ponedjeljak pala na rekordno nisku vrijednost u odnosu na dolar.

Prinosi na desetogodišnje vladine obveznice porasli su ove godine za 325 odsto, što dramatično poskupljuje nastojanja vlade da se zadužuje u cilju ostvarenja svoje politike.