Napadom na gasovod otvoren novi front?

Rusija odbacuje insinuacije da je odgovorna za oštećenja Sjevernog toka i ističe da od toga najveću korist imaju Sjedinjene Države

16524 pregleda 13 komentar(a)
Curenje gasa izazvalo površinski poremećaj prečnika više od 1 kilometra, Foto: Beta/AP
Curenje gasa izazvalo površinski poremećaj prečnika više od 1 kilometra, Foto: Beta/AP

Svaki namjerni poremećaj energetskih mreža EU će naići na "snažan i jedinstven odgovor" kazao je juče šef evropske diplomatije, nakon što je nekoliko država saopštilo da su oštećeni ruski gasovodi ka Evropi vjerovatno napadnuti, usljed čega je došlo do izlivanja gasa u Baltičko more.

Rojters ističe da ostaje nejasno ko bi mogao biti iza napada na gasovod Sjeverni tok na čiju izgradnju su Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara. Rusija, koja je smanjila isporuku gasa Evropi nakon što je zapad uveo sankcije zbog invazije na Ukrajinu, takođe je saopštila da je sabotaža moguća.

Ruska FSB služba istražuje štetu koju je pretrpio gasovod Sjeverni tok ispod Baltičkog mora kao "međunarodni terorizam", prenijela je juče Interfaks agencija pozivajući se na kabinet državnog tužioca.

Evropska unija vjeruje da su sabotaže vjerovatno uzrok cuirenja zabilježenih u ponedjeljak, kazao je Žozep Borel, ponovivši stavove Njemačke, Danske i Švedske.

Žozep Borel
Žozep Borelfoto: REUTERS

"Svako namjerno remećenje evropske energetske infrastrukture je krajnje neprihvatljivo i naići će na snažan i jedinstven odgovor", kazao je Borel.

Mada EU nije imenovala potencijalnog počinioca niti nagovijestila razlog moguće sabotaže, iz Kremlja je juče saopšteno da su insinuacije da Rusija na neki način stoji iza mogućeg napada "glupe".

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je istakao da su se Sjedinjene Države protivile izgradnji gasovoda i da su američke kompanije ostvarile veliki profit u posljednje vrijeme snabdijevajući Evropu gasom.

"Ovo je za nas veliki problem prvo zbog toga što su obje linije Sjevernog toka 2 pune gasa - cijeli sistem je spreman da pumpa gas, a gas je veoma skup... sada je taj gas štetovan", kazao je Peskov.

"Vidimo ogroman profit američkih snabdjevača tečnog prirodnog gasa, koji su višestruko povećali isporuke evropskom kontinentu", istakao je Peskov i dodao da su SAD "veoma, veoma zainteresovane da i dalje ostvaruju super, super profit".

Mogućnost da je evropska podmorska infrastruktura na meti napada nosi dalekosežne posljedice, ističe portal "Politiko" i dodaje da bi to moglo primorati evropske vojne snage da se pripreme za neočekivani novi front u ukrajinskom ratu koji ih može dovesti u direktan okršaj sa ruskom mornaricom.

Danski ministar odbrane kazao je juče nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da postoji razlog za zabrinutost povodom bezbjednosne situacije u regionu.

Stoltenberg sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim juče u Briselu
Stoltenberg sa danskim ministrom odbrane Mortenom Bodskovim juče u Briselufoto: REUTERS

"Rusija je ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltičkog mora i očekujemo da nastave da zveckaju oružjem", naveo je u saopštenju Morten Bodskov.

Norveški premijer kazao je juče da će vojska biri raspoređena u blizini naftnih i postrojenja gasa, dok je Danska podigla nivo pripravnosti.

Švedsko tužilaštvo je saopštilo da će razmotriti materijal prikupljen policijskom istragom i odlučiti o daljim postupcima. Mada ovo ne predstavlja napad na Švedsku, Stokholm je u bliskom kontaktu sa partnerima poput NATO i susjedima Danskom i Njemačkom, kazala je premijerka Magdalena Anderson.

U Baltičkom moru, gas i dalje curi iz gasovoda Sjeverni tok 1, saopštila je Švedska priobalna straža.

Danska agencija za energetiku navela je da je više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Severni tok iscurilo iz cijevi i da se očekuje da će ostatak gasa nestati do nedelje.

Danske oružane snage saopštile su da je najveće curenje gasa izazvalo površinski poremećaj prečnika više od 1 kilometra, pošto su agencije izdale upozorenja pomorskim kompanijama.

Seizmolozi u Danskoj i Švedskoj rekli su da su u ponedeljak registrovali dvije snažne eksplozije u blizini mjesta curenja i da su eksplozije bile u vodi, a ne ispod morskog dna.

Bonus video: