Bocau: Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 iscurilo iz cijevi

Curenja iz ovih cjevovoda otkrivena su u ponedjeljak nakon što su registrovane eksplozije na nekoliko lokacija u danskim i švedskim vodama

9500 pregleda 5 komentar(a)
Satelutski snimak curenja gasa iz Sjevernog toka kod danskog ostrva Bronholm u Baltičkom moru (Ilustracija), Foto: Reuters
Satelutski snimak curenja gasa iz Sjevernog toka kod danskog ostrva Bronholm u Baltičkom moru (Ilustracija), Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2022. 08:52h

Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 iscurilo je iz cijevi, a procjenjuje se da će preostale količine iscuriti do nedjelje, saopštio je šef danske agencije za energetiku, Kristofer Bocau.

Curenja iz ovih cjevovoda otkrivena su u ponedjeljak nakon što su registrovane eksplozije na nekoliko lokacija u danskim i švedskim vodama. Evropska unija i NATO smatraju da je uzrok tih incidenata sabotaža, prenosi Tanjug.

"Danska policija je, takođe, pokrenula istragu o ovom slučaju i sarađuje sa policijskim vlastima Švedske i Njemačke", rekla je šefica policije u Kopenhagenu An Tones na brifingu za novinare.

U cijevima gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 bilo je ukupno 778 miliona kubnih metara prirodnog gasa, što odgovara ekvivalentu godišnje emisije CO2 u Danskoj od 32 odsto, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku.

Švedska obalska straža otkrila je četvrto curenje gasa na oštećenom gasovodu Sjeverni tok ranije ove nedjelje, rekla je portparolka listu Svenska Dagbladet, prenosi Rojters.

Evropska unija (EU) sumnja da je iza curenja stoji sabotaža i obećala je "robustan" odgovor na svaki namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

"Dva od četiri curenja su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske", rekla je portparolka obalske straže Dženi Larson za list kasno u srijedu.

Druga dva su u danskoj ekonomskoj zoni.

Rojters navodi da švedska Obalska straža nije odmah odgovorila na njihov današni zahtjev za komentar.

Četvrto curenje bilo je na gasovodu Sjeverni tok 2, u neposrednoj blizini veće rupe pronađene na obližnjem Sjevernom toku 1, saopštila je švedska obalska straža, prenosi Rojters.

Ove nedjelje, danske vlasti prijavile su jednu rupu u svakom od dva dijela gasovoda u njihovim vodama.

Bonus video: