PRELIMINARNI REZULTATI GLASANJA

Katalonija: 90 odsto birača glasalo za nezavisnost

Turul je rekao da ukupan broj glasačkih listića ne obuhvata one koje je konfiskovala španska policija tokom nasilnih upada u nedjelju da bi zaustavila glasanje
84 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2017. 05:16h

Devedeset odsto glasača na nedjeljnom referendumu u Kataloniji je glasalo za nezavisnosti tog regiona od Španije, zvanično je objavljeno noćas u Barseloni na osnovu preliminarnih rezultata glasanja koje je Madrid proglasio ilegalnim.

Portparol regionalne vlade Katalonije Žordi Turul je rekao novinarima da je 90 odsto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedjelju, zaokružilo "Da" na glasačkim listićima, za nezavisnost.

Rekao je da je skoro osam odsto birača odbacila nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

Turul je rekao da ukupan broj glasačkih listića ne obuhvata one koje je konfiskovala španska policija tokom nasilnih upada u nedjelju da bi zaustavila glasanje.

Najmanje 844 građana i 33 policajca su povređeni u policijskim napadima.

Katalonske vlasti su navele i da je španska policija zatvorila 319 od oko 2.300 biračkih mjesta gdje je moglo da glasa ukupno 5,3 miliona birača.

Jedan od dva glavna sindikata Španije je noćas pozvao na generalni štrajk u Kataloniji u utorak u znak protesta zbog nasilja policije kojim je u nedjelju poremećen sporni referendum o otcepljenju tog regiona od Španije.

Sindikata CCOO je saopštio da je pozvao na štrajk "da bi se osudilo nasilje državnih snaga bezbjednosti primjenjeno radi sprječavanja referenduma".

Taj sindikat je takođe pozvao da se danas, u ponedjeljak u podne, protestuje ispred gradskih uprava širom Katalonije.

Predsjednik regiona Katalonije, Karles Pudždemon je izjavio da će održati svoje obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost ako glas "Da" pobjedi na referendumu o secesiji od Španije.

U govoru narodu preko televizije, Pudždemon je u nedjelju uveče, po zatvaranju biračkih mjesta, ocijenio da je "Katalonija dobila pravo da postane nezavisna država".

On je rekao da je katalonskim zakonom utvrđeno da će pobjeda sa više od 50 procenata glasova za "Da" na referendumu pokrenuti donošenje deklaracije o nezavisnosti u roku od 48 sati od glasanja, bez obzira na odziv birača.

Ustavni sud Španije je taj zakon stavio van snage, ali Pudždemonova vlada je ipak sprovela referendum.

Pudždemon je još rekao da je u nedjelju "španska država ispisala još jednu sramnu stranicu svoje istorije s Katalonijom".

Predsjednik regiona Katalonije je najavio da će katalonske vlasti uputiti zahtjev Evropskoj uniji da razmotri kako su španske vlasti na dan referenduma kršile ljudska prava građana Katalonije.

Galerija

Preporučujemo za Vas