Degtjarev: Vojni komesar ruske oblasti smijenjen nakon što je polovina novomobilisanog osoblja poslata kući

"Smjena komesara Jurija Lajka neće uticati na plan mobilizacije koji je postavio Putin", rekao je Mihail Degtjarev, guverner Habarovske oblasti na Dalekom istoku Rusije

4240 pregleda 0 komentar(a)
Degtjarev, Foto: Shutterstock
Degtjarev, Foto: Shutterstock

Vojni komesar ruske oblasti Habarovsk smijenjen je sa svoje funkcije nakon što je polovina novomobilisanog osoblja poslata kući jer nije ispunjavala kriterijume za nacrt, rekao je guverner regiona rano u ponedjeljak.

Prva ruska mobilizacija od Drugog svjetskog rata, koju je predsjednik Vladimir Putin proglasio 21. septembra, dovela je do široko rasprostranjenog nezadovoljstva među zvaničnicima i građanima zbog načina na koji je regrut postupljen, uključujući i pritužbe na regrutacije koji šalju pozive muškarcima koji očigledno ne ispunjavaju uslove, prenosi Rojters.

"Za 10 dana nekoliko hiljada naših sunarodnika je dobilo pozive i stiglo u vojnu registraciju i registre", rekao je Mihail Degtjarev, guverner Habarovske oblasti na Dalekom istoku Rusije, u video postu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Oko polovine njih smo se vratili kući jer nijesu ispunjavali kriterijume za prijem u vojnu službu".

Degtjarev je rekao da smjena komesara Jurija Lajka neće uticati na plan mobilizacije koji je postavio Putin.

Haotična mobilizacija muškaraca da se bore u Ukrajini takođe je natjerala hiljade muškaraca u borbenom dobu da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli regrutaciju za koju je najavljeno da uključuje one sa vojnim iskustvom i specijalnostima, ali je često izgledalo nesvjesno službene evidencije, zdravstvenog stanja, studenta status pa čak i starost.

Oko 2.000 ljudi uhapšeno je na antiratnim protestima u više od 30 gradova i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je savršeno legalno.

Bonus video: