Poljska zvanično traži: Njemačka da plati 1,3 triliona dolara na ime ratne odštete

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau je ocijenio da nota održava njegov stav da dvije strane treba "bez odlaganja" da preduzmu korake u vezi sa efektima njemačke okupacije Poljske 1939-1945 na "trajan, kompleksan, pravno obavezujuć i materijalan način".

10013 pregleda 21 komentar(a)
Rau, Foto: Shutterstock
Rau, Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau potpisao je danas zvaničnu notu u kojoj se od Njemačke traži da toj zemlji plati 1,3 triliona dolara na ime reparacije za štete koju su joj pričinili nacisti tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Rau je izjavio da će nota biti uručena njemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Do potpisivanja je došlo uoči predstojećeg sastanka Raua sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Analenom Berbok u Varšavi.

Rau je ocijenio da nota održava njegov stav da dvije strane treba "bez odlaganja" da preduzmu korake u vezi sa efektima njemačke okupacije Poljske 1939-1945 na "trajan, kompleksan, pravno obavezujuć i materijalan način".

Prema njegovim riječima, to se odnosi ne samo na njemačke reparacije već i na rješavanje pitanja opljačkanih umjetnina, arhiva i bankarskih depozita, a Berlin bi valjalo da se potrudi da upozna njemačko društvo sa "istinitom" slikom rata u njegovim katastrofalnim efektima po Poljsku.

Bonus video: