Mediji: Rumunska policija upala u kancelarije NIS Petrola, srpske kompanije u većinskom vlasništvu Gasproma

Pripadnici policijske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i specijalci rumunske žandarmerije pretresli su kancelarije NIS Petrola u Temišvaru i domove nekoliko zaposlenih u toj kompaniji u Temišvaru i Bukureštu, navodi se

17581 pregleda 0 komentar(a)
Policija ulazi u sjedište kompanije, Foto: Screenshot/Youtube
Policija ulazi u sjedište kompanije, Foto: Screenshot/Youtube

Rumunska policija je jutros upala u sjedište kompanije NIS Petrol u Temišvaru u okviru istrage curenja osjetljivih informacija o nalazištima nafte u Rumuniji, javili su lokalni mediji.

Policija sumnja da su osjetljive informacije o rezervama nafte došle do Beograda i Moskve, uprkos tome što je NIS Petrol, srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, imala obavezu da obavijesti rumunsku državu o otkrićima kada je počela da traga za nalazištima na zapadu Rumunije, navode temišvarski mediji.

Pripadnici policijske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i specijalci rumunske žandarmerije pretresli su kancelarije NIS Petrola u Temišvaru i domove nekoliko zaposlenih u toj kompaniji u Temišvaru i Bukureštu, navodi se.

Uz sjedište NIS Petrola u Temišvaru, pretreseno je još osam lokacija, pet u Temišvaru i tri u Bukureštu, a policajci su iz kancelarija odnijeli nekoliko kompjutera i dokumenata.

Istraga se odnosi na moguće curenje osjetljivih informacija u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa od 2014. godine u okrugu Timiš, navode rumunski mediji.

NIS Petrol je 2014. godine započeo istraživanje nafte i prirodnog gasa u nekoliko oblasti u okrugu Timiš, u rumunskom dijelu Banata.

Bonus video: