Evroposlanica odsjekla sebi pramen kose u znak podrške ženama Irana

"Dok vi žene Irana ne budete slobodne, ostaćemo uz vas" rekla je poslanica Abir Al-Sahlani

6858 pregleda 11 komentar(a)
Abir Al-Sahlani, Foto: Reuters
Abir Al-Sahlani, Foto: Reuters

Švedska evroposlanica iračkog porijekla odsjekla je pramen svoje kose usred Evropskog parlamenta u znak podrške borbi žena Irana za elementarna prava, objavljeno je na portalu EP.

"Mi narodi i građani EU tražimo bezuslovan i momentani prekid svog nasilja protiv žena i muškaraca Irana. Dok god Iran ne bude slobodan naš gnjev će biti veći od gnjeva opresora", rekla je Abir Al-Sahlani, članica Poslaničke grupe Obnova (liberali i centristi), u video-snimku koji je u utorak objavio Evropski parlament.

"Dok vi žene Irana ne budete slobodne, ostaćemo uz vas" rekla je poslanica, izvadila makaze i odsjekla pramen kose uz uzvik "Žene, život, sloboda!".

posl
foto: Reuters

Odsijecanje pramenja kose jedan je od simbola aktuelnih protesta u Iranu pokrenutih poslije smrti 22-ogodišnje Mahse Amini koju je zbog nepravilnog nošenja marame - ispod koje joj je virila kosa, privela iranska "policija za moral".

U govoru u EP Abir Al Sahlani je optužila šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da nema hrabrosti i da nije iskoristio priiku na Generalnoj skupštini UN da stane u odbranu iranskih žena.

"Sada je dosta saopštenja za štampu dosta mrmljanja. Vrijeme je da se govori snažno, vrijeme je da se djeluje", rekla je ona.

U obraćanju na početku rasprave Žozep Borelj je rekao da EU namjerava da uvede restriktivne mjere Iranu kao odgovor na represiju tokom demonstracija održanih poslije smrti mlade Iranke.

Bonus video: