U Berlinu se otvara prvi LGBT vrtić u Njemačkoj

Osnivači kažu da će vrtić u četvrti Šeneberg biti kao i drugi - samo sa više upoznavanja sa LGBT zajednicom. Javnost je međutim zabrinulo što je u upravnom odboru i jedan navodni zagovornik pedofilije

3587 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vrtić će od narednog proljeća biti dio ustanove koja će se zvati "Mjesto za životnu raznolikost Zidkrojc". Zgrada u ulici Ele Barovski pretvoriće se u ustanovu za homoseksualne, biseksualne, transseksualne i intersekusalne osobe. U zgradi će biti smješteno savjetovalište, njegovateljsko odjeljenje i - novi vrtić.

U konkursu za direktora vrtića pisalo je da se od novog rukovodioca traži da bude član LGBT zajednice ili da ima veoma podrobno poznavanje načina života tih osoba. Već su pronađeni direktor i njegov zamjenik, a prema riječima direktora ustanove Marsela de Grota (60) "jedan od to dvoje pripada LGBT zajednici".

De Grot kaže da je izbor vaspitača još u toku: "Nećemo odbiti ni heteroseksualne osobe koje ipak smatraju da je ovo dobra stvar". On dodaje da će vrtić imati mjesta za 93 djeteta, a već je primljeno 60 prijava.

Kad se princ zaljubi u princa

Za njemačke medije novi direktor je naveo primjer roditelja koji su prijavili dijete u vrtić: "Roditeljski par je prijavio sina u vrtić, jer on za rođendansku proslavu rado oblači haljinice i stavlja šnalice u kosu. Oni se nadaju da će kod nas biti bolje prihvaćen nego u drugim vrtićima".

On dodaje da se primaju sva djeca, da postoje prijave roditelja iz LGBT zajednice, ali djecu upisuju i roditelji koji stanuju u blizini.

Pedagoški koncept predviđa da se u vrtiću otvoreno pokazuje šta znači biti homoseksualna osoba. "Imaćemo deset običnih knjiga za djecu, ali onda i tri u kojima se princ vjenčava sa drugim princom", kaže Marsel de Grot.

Kaže, u svemu ostalom vrtić će biti kao svi drugi, ali djeci koja nijesu heteroseksualna kasnije će biti olakšano da javno deklarišu svoju seksualnu orijentaciju. Sve ostalo je prema njegovim riječima, kao i u svakom drugom berlinskom vrtiću, samo će LGBT zajednica biti nešto vidljivija.

Zagovornik pedofilije u upravnom tijelu

Međutim, njemački mediji su iznijeli i jednu zabrinjavajuću činjenicu. Vodeći tabloid Bild je prije nekoliko dana objavio da je u Nadzornom odboru Savjetovališta koje osniva vrtić član i Ridiger Lautman (86), a to su prenijeli i drugi mediji.

Ovaj sociolog je svojevremeno izazvao veliku kontroverzu u njemačkoj javnosti kada je 1994. objavio knjigu "Želja za djetetom. Portret pedofila".

Odmah je uslijedila optužba da autor zagovara seksualne odnose odraslih sa djecom, a on se branio time što je rekao da je samo htio da rasvijetli ponašanje počinilaca kako bi se ono razumjelo.

Pored podsjećanja na ovu spornu knjigu, Bild je iznio još neke podatke: "Osim toga on je bio je član radne zajednice Humana seksualnost, koja je pored ostalog 1997. izdala brošuru Dijete i seksualnost. Tu se kaže: Osjećamo se primoranim da načelno odvratimo od seksualnosti između djece i odraslih, iako je u principu prihvatamo".

Lautman je, prema medijima, još 1979. učestvovao u podnošenju zahtjeva za izbacivanje člana 176 iz Krivičnog zakona prema kojem su seksualne radnje sa djecom ispod 14 godina kažnjive.

Novi direktor Vrtića De Grot o tome kaže da Lautman nije ni na kakav način povezan sa svakodnevnim poslom i da bi sa njegovog stanovišta to bilo problematično.

Gradska uprava Berlina je na pitanje Bilda odgovorila da će vrlo brzo razjasniti nadležnosti u novom vrtiću i sve provjeriti.

Bonus video: