Mišel: Rusija ispalila energetsku raketu na Evropu i svijet

Predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen kazala je da će narednih nedjelja predložiti konkretne korake kako da se cijene energija vrate na razumni nivo, da se smanji uticaj cijena gasa na cijene struje

4943 pregleda 3 komentar(a)
Šarl Mišel, Foto: Reuters
Šarl Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel kazao je danas u Pragu da je Rusija ispalila energetsku raketu na Evropu i na cio svijet, a da je odgovor na to da se nastavi smanjenje potrošnje energije, napune u proljeće magacini i smanje cijene energenata tako što bi ih zemlje EU kupovale zajedno.

"Moramo da smanjimo potrošnju, potražnju, garantujemo bezbjednost isporuka, mjesecima radimo na tome da napunimo magacine. Sve je šira podrška tome da zajedno nabavljamo energente. Razgovarali smo i o pitanju cijena koje bolno pogađaju porodice i preduzeća", kazao je Mišel poslije neformalnog samita šefova država ili vlada EU.

Predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen kazala je da će narednih nedjelja predložiti konkretne korake kako da se cijene energija vrate na razumni nivo, da se smanji uticaj cijena gasa na cijene struje, koji bi po ocjeni predsjednika ES i domaćina samita, češkog premijera Petra Fijale mogli da budu usvojeni na narednom redovnom zasijedanju ES za 14 dana.

"Imamo široku podršku za to da od sledećeg proljeća kada magacini budu prazni krenemo u zajedničku kupovinu gasa, da u pregovorima imamo veću težinu. Moramo da imamo iste pozicije i da spriječimo deformacije zajedničkog tržišta. Razgovarali smo o otpornosti ključne infrastrukture. Obratićemo se prije svega na NATO", kazala je Ursula fon der Lajen.

Predsjednica EK objasnila je da u dublju reformu tržišta energenata u kojoj je samo prvi korak smanjenje uticaja cijena gasa na cijenu struje može da se krene tek početkom naredne godine, ali da do tada mogu da se ukrote cijene energenata time što će biti kupovani od pouzdanih isporučilaca, i da se eliminišu spekulacije na tržištu koje dižu cijene gasa.

Češki premijer Petr Fijala rekao je da su lideri na samitu razmatrali kako da pomognu velikim preduzećima i da je izražena široka podrška zajedničkom rješenju.

"Ne možemo da dopustimo da se nadmećemo u nacionalnim rješenjima koja mogu da budu i skuplja. Uvijek je bolje zajedničko rješenje", rekao je Fijala.

Na samitu u Pragu poljski premijer Mateuš Moravjecki je oštro kritikovao njemački plan da se ulože ogromna sredstva u pomoć privredi i upozorio da takav povoljan položaj za privredu u bogatim zemljama deformiše zajedničko tržište jer nemaju svi iste uslove.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na odvojenoj konferenciji za novinare da veliki "zaštitni kišobran" u visini od 200 milijardi eura za njemačke građane i privredu koji kritikuju Poljska i neke druge članice jeste nužan a da i ostale zemlje EU takođe nastoje da pomognu svojim građanima i privredi.

Zemlje EU uspjele su po riječima predsjednice EK da osjetno smanje zavisnost od ruskog gasa jer je u februaru uvoz iz Rusije predstavljao 41 odsto a sada nakon sedam mjeseci je 7,5 odsto.

"I magacini su puni 90 odsto kapaciteta. U dobroj smo poziciji", kazala je Ursula fon der Lajen.

Bonus video: